Медия без
политическа реклама

Албум с песни на застрашени птици влезе в Топ 5 на Австралия

07 Яну. 2022

Албум, съставен изцяло от песни на застрашени австралийски птици, дебютира в челната петица на музикалните класации в страната. Songs of Disappearance изпревари дори новите албуми на АББА и The Weeknd, както и на традиционно любимите по Коледа и Нова година Майкъл Бубле и Марая Кери.

Създаден от неправителствената организация "Бърд лайф Австралия", албумът включва птичи песни на 53 от най-застрашените видове на Зеления континент, предаде Би Би Си. Записите на някои звуци са отнели часове чакане сред дървета и храсти.

Известният орнитолог Дейвид Стюарт прекарал повече от 30 години, събирайки рядко чувани звуци от дивата природа на Австралия. Именно неговите записи на птици са използвани в албума.

Когато дискът беше пуснат на 3 декември, стартира кампания в социалните мрежи да влезе в австралийските класации и платформи за продажби на музика. И това очевидно проработи - намери място директно в Топ 5 на чарта "Ария". Приходите от продажбите на Songs of Disappearance ще отидат за природозащитните проекти на "Бърд лайф Австралия".

"Въпреки че тази кампания е забавна, има и сериозна страна на това, което правим. Беше окуражаващо да видим ентусиасти природозащитници, които показват на правителството и бизнеса, че австралийците се грижат за тези важни птици", каза изпълнителният директор на "Бърд лайф Австралия" Пол Съливан пред "Дъ Мюзик Нетуърк".

Според проучване на университета "Чарлз Дарвин" една от всеки шест австралийски птици днес е застрашена - 216 от 1299 вида. Проучването, в което са се включили повече от 300 орнитолози, установи, че причина за изчезването им е изменението на климата.

Гигантските пожари през 2019 и 2020 г. опустошиха местообитанието им, а "Бърд лайф Австралия" изчислява, че броят на застрашените видове птици се е увеличил с цели 25%.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

калейдоскоп, Австралия

Още по темата