Медия без
политическа реклама

"Македони-я-я" беше димна завеса за политическия завой на ИТН

08 Ноем. 2022

Имаше ли нещо задкулисно в преговорите със Северна Македония, което сега може да излезе наяве, и защо Слави Трифонов изкрещя "Македония-я-я", когато буташе правителството на Кирил Петков? Директорката на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева, която участва като експерт в преговорите със Скопие за вдигане на българското вето, заяви в предаването (О)позиция" на "Сега", че лидерът на партията "Има такъв народ" е използвал тази деликатна външнополитическа тема като димна завеса, за да оправдае собствения си завой в българската политика.

Според нея и в момента се наблюдава некоректно поведение на сили, които си играят с националните чувства, за да си намерят място в политиката. Провокативният начин, по който се създават частни "културни клубове" в двете държави, говори именно за отдръпване на държавните институции от задължението си да играят водеща роля за двустранните отношения. "Посещението на македонския външен министър Буяр Османи тази седмица беше в отговор на натрупването на неприятни инциденти", каза тя.

Симптоми за две външни политики има и по отношение на Украйна. Парламентът гласува да ѝ се предостави военна помощ, но служебното правителство е колебливо и не се знае как ще изпълни това решение. "То е назначено от президента Румен Радев, който има рязко различаващо се мнение от мнозинството в парламента", отбеляза Чернева. Това е друг симптом за две външни политики на България.

Още във видеото: каква ще бъде външната политика на САЩ, ако републиканците победят?

Още по темата