Quantcast
Комисията по хазарта умишлено не е събрала 556 млн. лв. от Божков | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Комисията по хазарта умишлено не е събрала 556 млн. лв. от Божков

Санкциите по "Магнитски" продължават независимо от едно от решенията на съда, съобщи финансовият министър Асен Василев
15 744

Днес Агенцията за държавна финансова инспекция потвърди, че Комисията по хазарта умишлено не е събрала 556 милиона лв. такси от фирми на Васил Божков. Предишното решение бе, че това е станало поради недоглеждане, съобщи финансовият министър Асен Василев в предаването "(О)позиция" на "Сега".

НАП вече спечели дело на първа инстанция да бъдат платени в хазната 200 милиона. Усилията по събирането на тези пари ще продължат.

"Междувременно Георги Начев, директорът на АДФИ, бе уволнен, защото вътрешният одит показа, че агенцията е бавила проверки, за да изтекат сроковете по давност", каза министърът.

"Санкциите по закона "Магнитски" продължават, решението на ВАС по един от казусите не спира действието им, а Министерство на финансите ще обжалва пред 5-членен състав. Важно е да се отбележи, че в момента вървят дебати в Европейския парламент как ще се прилага законът "Магнитски" в ЕС. А парламентът, който ще изберем в неделя, ще запълни законодателната дупка по същия въпрос и у нас. Важно е да се знае, че решението на МС, което взехме в началото на юни, бе, за да ограничим щетата, която биха понесли български държавни фирми. И то свърши своята работа, нямаме държавни фирми, които да са пострадали", каза Асен Василев.

Неговите впечатления  са, че когато е престанал натискът върху институциите, те са започнали да проверяват, да работят по-спокойно и да има резултати. В четвъртък ще бъдат изнесени имената на фирмите и договорите, които АПИ е сключила в първите 4 месеца на тази година. По думите на министъра, е фрапиращо, че АПИ разполага с бюджет  от 370 млн. лв., а е възложила дейности за 2.8 милиарда лв.

Още

Какъв министър на финансите сте, ако нямате 5 млн. лв. в джоба?

16.09.2021

МИЛА КИСЬОВА

682
Има опасност до края на годината Бюджет 2022 да не бъде приет

16.09.2021

Обновена

788
Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

16.09.2021

Обновена

5470