Quantcast

Медия без
политическа реклама

Уникум мобиле

Теч на данни и вълшебства в мозъка

18 Юли 2019

"Уникален е! Да докажеш, че имаш умения! Имаме уникални деца, защото той е младеж. Имаме истински вълшебници. Те са много млади и много кадърни. Такива киберзащити..., че ако той работи за държавата...! Това показва, че и образованието ни е на много високо ниво!" 

Така Бойко Борисов описа 20-годишния хакер, заподозрян от ГДБОП за обезчестената киберсигурност на НАП. Това си му е маниер - той неведнъж се е възхищавал от българската престъпна мисъл. Още като главен секретар на МВР редовно възклицаваше и въздишаше какви високотехнологични джентълмени на съдбата е раждала, ражда и днеска нашата страна хубава. Най-умните хакери, уникални мозъци, ненадминати фалшификатори, хора, които удивиха света!...

По-рано изтичаха мозъци, сега изтичат чувствителни данни и туристи (Ангелкова сега прави стратегия за спасяване на сезона с "ласт минит резервации", но за тази вълшебна мярка ще поговорим друг път). 

Явор Колев е белият кошмар на киберпрестъпниците, вече доста години е несменяем шеф на борбата с интернет хулиганството и хакерството. В миналото беше нашумял с една акция, заснета от МВР Пикчърс - маскирани робокопи на звеното за борба с киберпрестъпления изземаха някакви кутии за компютри, кабели и други съмнителни предмети от помещение, потънало в призрачен полумрак. От това видео нищо не стана ясно, освен че антикибертерористите ни са особено компетентни и безкомпромисни при отнемането на кутии за компютри. Това беше преди доста години, съвсем наскоро хората на Явор Колев имаха една акция срещу "кабелното пиратство", от която пострадаха оператори - хора от бранша пропищяха от варварските действия на робокопите, които просто събирали безогледно техника, с което прекъснали интернета и телевизията в региона. Явор Колев отрече да е спирал интернета и каза, че изземвали само тв техника - но принципно съгласуването между думите на Колев и историческите факти не е проста работа. Колев тогава се похвали, че е ветеран във войната с кабелното пиратство - ГДБОП воювала на тоя фронт от 1998. 

Резултатите от тази акция срещу кабелното пиратство към тоя момент са - съсипан бизнес, скъсани нерви, изгубени пари на вятъра. Дори обвинения няма повдигнати. Важното е да сме живи и здрави!

Сиреч повече от 20 години ето такива хора защитават гражданите и държавата ни от модерните киберзаплахи.

Това е времето, когато се е родил 20-годишният хакер, заподозрян от ГДБОП. Неговата самоличност вече е разкрита - оказа се, че това наистина е 20-годишен младеж, който вече няколко пъти е демонстрирал по телевизиите, че базите данни на държавата са, меко казано, лесни за крадене. 

И тук ще упрекнем младежа - не само ГДБОП съсипва бизнеси. Този младеж е утрепал бизнеса на сума народ, които търгуват с тези данни. Това все още звучи за по-старите поколения малко абстрактно, но в нашия век един от сериозните бизнеси по света е търговията с данни. На едро с това се занимават и Гугъл, и Фейсбук, и всеки по-голям играч в интернет. На дребно - знаете кой продава данни, ако ли пък не знаете, по-добре да не научавате. Тоя младеж нанесе страхотен удар върху бизнеса - сега може да се рине с голямата лопата - гигабайт след гигабайт! Стремежът да се осветли и узакони този бизнес ражда регулации като GDPR, закони за защита на личните данни и т.н. Нещата са сложни, особено ако не си безкрайно компетентен за длъжността, която заемаш.

И в този ред на мисли - да не забравим и изключителното сведение, което съобщи държавата: за хакерската атака в НАП е уведомена Мария Габриел, еврокомисар по дигиталното стокиране. Тя ще оправи работата! 

Работят, бе! Те работят. Уникални мозъци имаме, вълшебници! 

Пък един гражданин във Фейсбук вика - добре, че приехме GDPR и българските фирми похарчиха стотици милиони за него, за да сме защитени от изтичане на лични данни!

Още по темата