facebook
twitter

После

Думане и сещане

Не сме сами на Острова на стабилността

652

Симеон Сакскобургготски е бивш цар и премиер, дългогодишен изгнаник. Макар вече да е на повече от почтена възраст, не можем да го наречем пенсионер, защото името му периодично се завърта из софийските политически клюкарници, нерядко групи от интелектуалци се обединяват около същото име, обикновено промотират някаква неясна кауза или просто напомнят, че "Негово величество Царя" има още какво да даде на България. Друга тема, която не му дава политически и граждански покой - това са царските имоти. Тези имоти от десетилетия са обект на пазарлъци и надлъгване между държавата и Дядо Цар. Всяко активност на бившия монарх и шеф на екзекутивната власт се интерпретира като някакво действие, свързано с фамозните имоти.

За нашите български мащаби Сделката за царските имоти е нещо като сделката за Брекзит (условията при които Великобритания ще напусне ЕС) или дори аферата "Иран - Контри", за която Старият Буш (лека му пръст, миналата седмица предаде Богу дух) не знаел нищичко. 

Следим с интерес гигантското интервю на Царя пред "24 часа". Както вече писахме в Прелета над печата - изглежда Сделката за имотите е на обнадеждаващ етап от преговорите - дни след като Сакскоургготски разсъждаваше публично, че няма нищо лошо в предсрочните избори, това е демокрацията в края на краищата, сега изведнъж обръща палачинката и вече говори за евентуално правителство на малцинството, пак доминирано от Борисов - ако сегашният кабинет изчерпа възможностите си. 

А в края на краищата Царя не е ББ и за него не е характерно да си сменя така често позициите и становищата. 

Следва пасаж от интервюто пред "24 часа".

***

Въпрос: Вие имате много контакти с чужди политици и дипломати - как изглежда България в техните очи с тези непрекъснати скандали?

Отговор: (...) Откровено казано, напоследък има известни резерви. Дори говорят дали правителството е стабилно, тъй като е коалиционно. Което за мен не е необходимо, защото коалиционното правителство може да функционира. И дори навсякъде вече е така. Дори и правителство на малцинството с договорки по ключови теми е една възможност. 

Въпрос: Възможност за продължаване на работата и на сегашния кабинет ли?

Отговор: Да, говоря като практика. Може да е например и кабинетът в Италия или в друга държава. Не е необходимо свалянето на правителството, защото много често то не води до някакви специални промени. 

Въпрос: Това ли е най-подходящият вариант за настоящото правителство - да стане на малцинството и Борисов да се раздели с Патриотите? 

Отговор: Не влизам в конкретика. Казвам го като пример, за да продължава да работи. 

Въпрос: И да не подава оставка?

Отговор: Да. Защото оставката е нещо, за което си казват - мандатът не е изкаран, значи има нещо. А има критики и упреци, които получавам, че днес бизнес атмосферата не е от най-привлекателните. И това е много жалко, защото ние зависим от инвестиции и от света. Не сме сами тук на някакъв остров. 

Все още няма коментари

Още

 Абе, върнете се в парламента, като ви казвам!
Абе, върнете се в парламента, като ви казвам!

21.02.2019

660
С Европа у дома е като без Европа у дома, но по-лошо
С Европа у дома е като без Европа у дома, но по-лошо

13.02.2019

538 3
Така се каляваха полупроводниците
Така се каляваха полупроводниците

24.01.2019

780

Влез или се регистрирай за да коментираш

×