facebook
twitter

После

Прелет над печата

Молитва и мотика

443

"Обетованата земя - пак е земя и иска мотика, а не молитва" - това е мъдра мисъл от заглавие във вестник "Труд". Авторът на фразата е стар приятел и бивш сътрудник на "После", интервюиран от друг такъв. Хора, свързани през годините по някакъв начин с "После", има много - на най-различни и интересни позиции по света и у нас. Често пъти си премълчаваме тия връзки, за да не излагаме човека. Приятелството с "После" в някои среди минава за тежък компромат. 

Но темата ни е друга, хванали сме се за ефектната фраза за Обетована земя, дето искала мотика. В контекста на интервюто това се изяснява и то има своите основания, но все пак Обетованата земя (обещаната на Избрания народ) е едно конкретно кьоше на Средиземноморския басейн, където въртят здраво мотиките, но не изоставят и молитвите. Неслучайно юдейската доктрина е кажи-речи най-древната, която още работи! 

Според негативните стереотипи за ромската общност у нас - тия хора мотиката не я пипат, а с молитвите им трябва да се внимава, защото през ромските квартали навлизат и радикални учения. 

Експлоатацията на тези негативни стереотипи е страхотен бизнес, от който печелят много хора, но не и ромската общност и нейните български съседи. Много неприятно, ама на почва антицигански заклинания съществуват цели партии, културни течения... А също и рубрики в медиите. В "24 часа" откриваме на една от страниците дописка за желанието на ВМРО, изразено от Александър Сиди: "Роми да остават без помощи, вдигнат ли сватба с 300 души". Хитро, ефектно и практически неприложимо - идеалният законопроект за отхвърляне с късане на ризата. 

Опростените дългове на мюфтийството са ни също в темата, но не ни се занимава с тях, ами се връщаме в "Труд" да разгледаме една карикатура, според която домашното насилие го има още от Зората на човешкото съществуване: на карикатурата Адам пердаши Ева, а пък авторка на вестника коментира статистически данни: "Българинът още бие жена си". Сбъркани молитви и настъпани мотики :(

Все още няма коментари

Още

Ремонтиум мобиле

24.06.2019

414
Тайната на щастието

21.06.2019

1529
Забрави за правилата

20.06.2019

393

Влез или се регистрирай за да коментираш

×