Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Хистерия

09 Окт. 2019

Хистерията е вид невроза, заявяваме компетентно, след като сме хвърлили едно око в Уики. Думата идва от гръцки, това вече го знаем и без У, коренът hystera се превежда като матка. Хистеричните кризи се изразяват чрез бурни конвулсии, парализа, загуба на зрение или реч - защо са ги кръстили тия работи на матка, не щем и да мислим, че не е коректно! Дава се пример с това, че "субектът казва, че не може вече да ходи, но рефлексите му са запазени". От друга страна, пристъпите почти винаги настъпват в присъствието на много хора. Тези състояния дълго време остават неразбрани, а в Средните векове ги приписвали на бесове и тъмни сили; през 19 век ги смятали за проява на сексуална разюзданост. После дошъл Фройд и кашата станала пълна.

"Истерия в циганските гета, че социалните им вземат децата", пише "24 часа". Вестникът разказва как "в един ден слух в поне четири града накара ромите панически да си изведат децата от училище". "Цигани паникьосани, крият децата си от училище", разказва и "Труд". Просветното министерство обяснява, че това било "атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове". Остава и МВР да се задейства за внушаване на чувство за ред. "Страх от социалните опразни училища", пише и "Дума", а коментарно добавя: "Обяснима истерия".

"България да се въоръжава за Русия", пък е тънка червена линия, тръгваща от първата страница на "Труд". Вестникът обяснява, че в американски доклад се препоръчвало "разполагането на военновъздушни и военноморски системи за отбрана у нас и в Румъния". Мене ме, мамо, хибрид гони!

Друга е болката на "Телеграф". "Само за една година предсрочно съдът пусна тихомълком 1000 като Полфриймън", пише вестникът и дава примери с Гребеца, Йожи, Куцара, Кмета... Ей тук някъде човек се чуди защо ли медиите се възбудиха чак на хилядния случай, пропускайки цели 999 други такива?!