facebook
twitter

После

Прелет над печата

Фокус-мокус

434

България е известна с кисело мляко и рози, но и с велики фокусници. Фокусници, които правят смайващи спектакли и имат световна известност, както и такива, които години наред правят всевъзможни трикове в политиката и икономиката. Виждали сме финансови пирамиди, заменки, изчезване на милиарди, гърмежи на банки... 

"Фокус със сирене въртят търговци и производители", разкрива фокуса "Труд". "Промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти анихилирани от търговски хватки", пояснява изданието. Производители вдигали водното съдържание и сухото мляко в продукта, както и добавяли "различни видове желета като при кренвиршите". Фокусите и фокусниците са неизброими като чудесата господни. Цитират се млекопреработватели, които твърдят, че "под натиска на търговски вериги родните производители са се превърнали в космически изследователски лаборатории, като от нищо правят нещо". На "пръстите на едната ръка се броели тези, които произвеждат по правилата".

"Мнозинството гласува на инат за двойния стандарт при храните", пише в това време и "Дума". Иде реч за законопроект на БСП, който не минал само за два гласа. С него се защитавали и българските производители. Като аргументи се посочвало, че "около 80-85 на сто от плодовете и зеленчуците, 70-75 на сто от млякото, вложено в млечните продукти са внос". Това също е един поразяващ сетивата фокус на Прехода: как България от износител на тия блага стана вносител на техни подобия.

На този фон забавни изглеждат идеите на един от вицепремиерите да има "Ден без ЕС", за да се видели истинските ползи от това България да е в Евросъюза. "Всичко поскъпва за един ден без ЕС, само ток, цигари и горива може да са по-евтини", разбираме от "24 часа". "Връщат се визи, мита, изчезват европарите", отбелязва още изданието.

Тоя фокус обаче е чисто теоретичен - ще излезем от Съюза, когато се разпадне - и няма да е за един ден. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гольовци и бели мечки

19.02.2019

460
Финикийски басейн

15.02.2019

575 2
Омерта

14.02.2019

473 1

Коментари

analfabet

 "ще излезем от Съюза, когато се разпадне - и няма да е за един ден. "

От твоите уста, в божиите уши!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×