facebook
twitter

После

Прелет над печата

Цифрите растат

518

Прелитащият грабна вчерашния "24 часа" и онемя. За 10 години, оказва се, българите спестили 31 милиарда лева. Това по статистика на БНБ. Тоест през 2008-а българите имали в банките към 22 милиарда, а към юли т. г. - над 53 милиарда. Милионерите пък през 2008 г. били под сто, а сега са близо 1000. Прелитащият сметна, че а) самият той е българин; и б) че като разделиш 31 милиарда на 7 милиона, се получава към 4500 лева. Тоест - по толкова на калпак идва. И таман да се завтече към банката да изтегли своята част и да ги превърне в бира и кебапчета, се сети за горчивата истина, че макар вчера да бе 9 септември, то днес е вече капитализъм. 
А капитализмът е характерен с това, че имането не се дели на калпак. А ако за един примерно имането е милион, за друг - бира и кебапчета, то за трети остава да лети над печата или да се рее из собственото въображение. Прелитащият прецени себе си обективно като персона от третата графа. И продължи с пресата - там имаше и утеха за такива като него - примерно, в "Труд". Че чушките били паднали под лев килото, а в "Монитор", че доматите също поевтинели. 
"Дума" също го стъписа с цифри - близо 30 милиарда лева били несъбрани от НАП през последните години. Нещо в тия цифри и сходството между забогатяване и несъбрани държавни вземания се видя на прелитащия подозрително. Да не би тъкмо с несъбраното от НАП да сме забогатели? Тайна и мистерия, реши прелитащият, и съжали, че е плащал на НАП, а не е завръщал настрана - сега и за бира, и за кебапчета щеше да има, не само за чушки и домати. 
Обаче не "хлебом единим жив человек", пише в Писанието. "Монитор" съобщава, че имало глад за приемни родители в страната. Тоз народ е събрал толкоз пари, пък не ще да е приемен родител, огорчи се прелитащият. И предложи на редактора да бъде осиновен от него. Обаче не бе разбран, а заплашен с разправа. Та овреме се отказа от гяволъци и си предаде дописката без други претенции. 

Все още няма коментари

Още

Мониторинг на любовта

20.09.2019

464
Призовка

19.09.2019

491
Всеки ден завод, през ден главанак

18.09.2019

1299

Влез или се регистрирай за да коментираш

×