Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Цифрите растат

10 Септ. 2019

Прелитащият грабна вчерашния "24 часа" и онемя. За 10 години, оказва се, българите спестили 31 милиарда лева. Това по статистика на БНБ. Тоест през 2008-а българите имали в банките към 22 милиарда, а към юли т. г. - над 53 милиарда. Милионерите пък през 2008 г. били под сто, а сега са близо 1000. Прелитащият сметна, че а) самият той е българин; и б) че като разделиш 31 милиарда на 7 милиона, се получава към 4500 лева. Тоест - по толкова на калпак идва. И таман да се завтече към банката да изтегли своята част и да ги превърне в бира и кебапчета, се сети за горчивата истина, че макар вчера да бе 9 септември, то днес е вече капитализъм. 
А капитализмът е характерен с това, че имането не се дели на калпак. А ако за един примерно имането е милион, за друг - бира и кебапчета, то за трети остава да лети над печата или да се рее из собственото въображение. Прелитащият прецени себе си обективно като персона от третата графа. И продължи с пресата - там имаше и утеха за такива като него - примерно, в "Труд". Че чушките били паднали под лев килото, а в "Монитор", че доматите също поевтинели. 
"Дума" също го стъписа с цифри - близо 30 милиарда лева били несъбрани от НАП през последните години. Нещо в тия цифри и сходството между забогатяване и несъбрани държавни вземания се видя на прелитащия подозрително. Да не би тъкмо с несъбраното от НАП да сме забогатели? Тайна и мистерия, реши прелитащият, и съжали, че е плащал на НАП, а не е завръщал настрана - сега и за бира, и за кебапчета щеше да има, не само за чушки и домати. 
Обаче не "хлебом единим жив человек", пише в Писанието. "Монитор" съобщава, че имало глад за приемни родители в страната. Тоз народ е събрал толкоз пари, пък не ще да е приемен родител, огорчи се прелитащият. И предложи на редактора да бъде осиновен от него. Обаче не бе разбран, а заплашен с разправа. Та овреме се отказа от гяволъци и си предаде дописката без други претенции.