facebook
twitter

После

Реконтра

 #БлезПаскалХаресваТова

автор
Звън
1125

Още в тихата Коледна нощ мнозина се замечтават за лятната си почивка. В началото този блян е като житно зрънце, сгушено в благодатен чернозем. Но неусетно наближава пролетта, земята става топла и влажна, а зрънцето едрее. Настава време за избор на място за летуване. Очакването за мечтания отдих от плах трепет започва да се превръща в нервна суматоха и паника. Нужно е тялото да стопи натрупаните килца, а жените да обръснат рунтавото зимно окосмяване. Суетата изисква нови модни облекла, плажни потребности и други важни ненужности. Неусетно идва и денят на отпътуването. Присъединяването към великото преселение на тълпата обикновено е съпроводено с километрични задръствания, тревоги и сочни псувни. Някои вече съжаляват за сбъдналия им се Коледен копнеж. Малцина обаче са се запитвали за произхода на обсебващия инстинкт за лятното преселение към морето. Беглата справка е скучна. Началото е положено през 18-и век. В 1753 г. английският лекар Чарлз Ръсел защитава дисертация на тема "Използването на морската вода за лечение на заболявания на лимфните възли". В нея са доказани целебните свойства на морето и е положена основата на талазотерапията - комбинация от климатотерапия и благотворното хидротерапевтичното въздействие на морските вълни. Година по-късно бизнесът се завърта - на брега на Ламанша заработва морска болница. Първите пациенти идват, за да лекуват своята подагра - болестта на лордовете и кралете, или накратко клинична пътека 91. Но истината за произхода на морския отдих е съвсем друга и скоро ще излезе наяве. А тя е, че първо българите са открили ползата от летуване на морския бряг. Пъзела от факти сглобява археологическият екип на проф. Николай Овчаров. Втори сезон той копае около нос Карталбурун в Крапец. В културния хоризонт VII-X век след Христа са намерени освен традиционните погребения на вампири редица артефакти, потвърждаващи, че районът е бил използван за активен летен отдих. Ето какво споделя проф. Овчаров за новото си откритие:

- Артефактите, на които се натъкнахме, са от времето на хан Пресиян I. Особено ценно е водното колело за каботажно плаване, навярно първото в света. Декорирано е с надпис, който ни помогна за датировката. Той гласи: "Това водно колело на кана ювиги Пресиян, от Бога владетел, дарено му бе от верния капхан Исбул. Измайсторено е в лето 839 в придворната Тутраканска на кана ювиги работилница. Човек и добре да живее, на водно колело се качва. Нека щом завърти педалите, бързо намери пътя към другия бряг! Бог да удостои кана ювиги да преживее сто години!". При разкопките бяха открити стотици артефакти, потвърждаващи, че районът е бил важно летовище. Сред намерените предмети са: газови котлони, керамични съдове, плажни чадъри, шатра с ложето на Гултрун, шведската наложница на хан Пресиян. Открити бяха части от машини за захарен памук, мамули перуанска царевица и множество кости на животни - очевидно изядени от курортистите. Надяваме се скоро да намерим конско маршрутно такси от столицата Плиска до Крапец. То е споменато в справочника на летовника за 840 г. - завършва разказа си проф. Овчаров.

Скоро светът ще узнае кой е истинският откривател на ползата от морския отдих! Не е случайно, че наскоро бе представено уникално българско изобретение - авангардна плажна инсталация. Създадена е по съвместен проект между БАН и Министерството на туризма, финансиран по европрограмата "Региони в бетон". Творението е регистрирано под търговската марка "Плажен ступор". Представлява луксозен автоматизиран плажен модул за четиричленно семейство. Архитектурата му е центрирана около титанов чадър с площ 16 кв. метра. Покривната материя има вградени фотосоларни клетки и защитен UV филтър. Плажната система се командва от компютър, монтиран в ствола на чадъра. Той се грижи за всичко - от разпереността на чадъра и безопасния му наклон спрямо вятъра до поръчването на напитки, генерирането на селфита с предпочитан сюжет и публикуването им в интернет. В плажния комплект влизат четири шезлонга от тиково дърво, четири шалтета от микрофибърен плат с декорации от Иван Яхнаджиев - гуруто на бодиарта, дървена масичка, инкрустирана с камъни "Сваровски". Чадърът може да занимава децата с филми и интерактивни игри. За непослушните е приставката за шамаросване. Помислено е и за домашните любимци: управляеми кокали и мишки, климатизирана клетка за птици. И още нещо - с "Плажен ступор" получавате безплатно сипване на пясък в задника - спецдоставка от оазиса Фарафра. Същият има лабораторно доказани лечебни свойства - увеличава алтернативното либидо и прогонва лятната скука. Все пак не забравяйте думите на Блез Паскал - човекът е мислеща тръстика и повечето му неприятности идват от това, че не си стои у дома.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И министри гладуват

15.11.2019

ВЕСЕЛ ЦАНКОВ

1546
Не е на хубаво
Диазепам в задника

13.11.2019

РУМЕН БЕЛЧЕВ

1123

Коментари

duzov2

😂

маргаритка2

😂👏

Амира

😁😂👏

Миряна Б.

Блез Паскал е умна глава. На 19 години създава първата сметачна машина, елка един вид.Подарява една на шведската кралица, която й се радва като дете.

Бург Гаски

Щото иначе не е можела да смята!😆

Влез или се регистрирай за да коментираш

×