Медия без
политическа реклама

Във Варшава строят скривалища заради опасност от руски удари

14 Март 2024
Кметът на Варшава започва да строи бомбоубежища за 27 милиона евро

Властите във Варшава приемат все по-сериозно заплахата от руско нападение и вземат превантивни мерки. Кметът на Варшава обяви, че са отделени 115 милиона злоти (27 милиона евро) за строителство на бомбоубежища и други мерки за сигурност. 

Проектът ще бъде реализиран за 2 години, последните месеци европейските политици, разузнавачи и военни предупреждават за възможни удари на Русия към страните от НАТО идните 3-5-8 години. 

Строителството на скривалища е част от стратегията на Варшава, която ще направи идните години големи инвестиции, "които ще ни позолят да се подготвим към всякакво развитие на събитията", каза кметът на Варшава Рафал Тршасковски. В рамките на програмата "Варшава защитава" ще се подготвят болниците за извънредни ситуации и ще се проведат учебни тревоги. 

Полша не е първата страна, която започна да подготвя гражданското население към евентуално военно стълкновение с Русия. Румъния строи скривалища до границата с Украйна, след като на територията бяха намерени части от разбити бойни дронове. 

Преди няколко дни Асоциацията на градовете и общините в Германия призова за федерален проект за ремонт на бункерите за 1 милиард евро. През февруари страните в Балтика решиха да построят повече от 1000 бетонни бункери на границите с Русия и Беларус – предимно за укрития на войниците при евентуално руско нахлуване. 

 

Още по темата