Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украинските пилоти ще се научат за 4 месеца да летят с F-16

Зеленски и Сунак приветстваха решението на САЩ да се присъедини към коалицията на изтребителите

19 Май 2023Обновена
4 седмици стигат да се подкара F-16

Yahoo News цитира отчет за служебно ползване на американските ВВС, в който възоснова на експертен поглед се стига до извода, че украинските летци могат да бъдат обучени да управляват F-16 за 4  месеца. Това е доста по-кратък срок от назования по-рано от Пентагона - 6 месеца.

Според публикацията с документа са запознати и съюзниците на САЩ в НАТО, които имат на въоръжение F-16. Отчетът е съставен възоснова на обучението на двама украински пилоти в Аризона. Техният опит бил възоснова на полети със самолети МиГ-29 и Су-27, които никога не са обучавани на F-16. В базата ги запознали на кратко с американския изтребител, след което направили тест на симулатор. Пилотите прекарали 11 часа и половина на симулатор, което прави 9 мисии. Действията им са оценявани от четири американски летци-инструктори, които стигнали до извода, че украинците се справят със сложни маневри, кацане с един неработещ двигател, атака по зададени параметри. Инструкторите отчели, че украинците изпитват трудности със сложната авионика на изтребителя, тъй като информацията е на английски, а и в съветската авионика се използва друга система. 

Все пак комисията стига до извода, че 4 месеца са достатъчни за обучение на пилот. 

Този отчет ще се окаже допълнителен довод за оказван на натиск на западните съюзници, особено САЩ, да предоставят изтребители на Украйна. Срокът на обучението беше досега аргумент, че няма смисъл да се дават самолети, защото няма да окажат влияние на хода на войната. 

САЩ ще разрешат на съюзниците си да дадат самолети на Украйна, но самите те няма да дадат, съобщи CNN. 

Администрацията на Байдън е уверила в това европейските партньори. Няколко страни в ЕС имат F-16. В момента Великобритания, Нидерландия, Франци и др. правят на коалиция на изтребителите за Украйна. 

Украинският президент Володимир Зеленски похвали "историческото" решение на американския лидер Джо Байдън, който заяви пред лидерите на Г-7, че страната му ще подкрепи доставката на модерни военни самолети за Киев и обучението на пилоти, предаде АФП. "Приветствам историческото решение на Съединените щати и (президента на САЩ) да подкрепят международна коалиция от изтребители. Това значително ще подсили нашата армия в небето", заяви Зеленски в Туитър.

Британският министър-председател Риши Сунак заяви също, че приветства съобщението на Вашингтон за подкрепа на Украйна с бойни самолети срещу Русия.

"Приветствам съобщението, че САЩ ще одобрят обучението на украински пилоти на изтребители F-16. Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ и Нидерландия, Белгия и Дания, за да получи Украйна бойния въздушен потенциал, от който се нуждае", написа Сунак в Туитър.


 

Ключови думи:

F-16, украински пилоти

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?