Медия без
политическа реклама

Тунел ще свързва Дания с Германия

16 Ноем. 2020

Връзката между германския остров Фемарн и датския остров Лоланд ще бъде най-дългият комбиниран - пътен и железопътен, тунел в света.

Подводният тунел ще свързва Дания с Германия след 2029 г. Така нареченият тунел Femarnbelt ще бъде дълъг 18 км, а пътуването до и от Скандинавия ще бъде значително съкратено.

Всъщност, става дума за участъци от тунели, потопени в Балтийско море, т.е. няма да се пробива морското дъно, както е в случая с Ламанша.

Понастоящем се използват фериботната линия Puttgarden-Rodby или алтернативният маршрут през Фленсбург и Колдинг, германските A7 и датските E45 и E20. „С новата връзка пътуването с влак от Копенхаген до Хамбург вече няма да отнеме 4,5 часа, а само 2,5 часа“, каза Йенс Оле Каслунд, технически директор на Femern A/S, датската държавна компания, отговорна за проекта.

В момента фериботът между двете държави пътува за 45 минути, но през лятото времето за изчакване нараства много. След като тунелът бъде изграден, пресичането ще отнеме 7 минути с влак и 10 минути с кола.

За изграждането на тунела ще са необходими около 3000 души, докато бюджетът за строителство е около 7 милиарда евро.

Изграждането на самия тунел ще започне до 2023 г., а части от тунела ще изискват количество стомана, равно на приблизително петдесет Айфелови кули.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

тунел, Германия, Дания

Още по темата