Медия без
политическа реклама

Tesla пак ще се опита да изплати $56 млрд. на Мъск

Акционерите на компанията ще трябва да гласуват отново за изплащането, след като съдът вече го върна веднъж

EPA/BGNES

Tesla ще поиска от акционерите да одобрят отново пакета за възнаграждение на главния изпълнителен директор Илон Мъск в размер на 56 млрд. долара, който съдът в Делауеър отмени по-рано тази година, като постанови, че рекордната сума е "дълбоко погрешна". Tesla също така ще поиска от акционерите да одобрят преместването на регистрацията на компанията от Делауеър в Тексас.

Пакетът от компенсации на Мъск беше обявен за невалиден, след като акционерът Ричард Торнета спечели съдебно дело срещу Tesla по-рано тази година. Според съдията от Делауеър Катхалин Маккормик, а не бордът на директорите на Tesla, е контролирал компанията, а комисията по възнагражденията към борда, вместо да преговаря с Мъск по условията на сделката, "е работила заедно с него, почти като консултативен орган". Обърнете внимание, че преди това Маккормик беше председателстващ съдия в процеса, който принуди Мъск да купи социалната мрежа Twitter.

Tesla заяви, че решението на съда е създало "фундаментален проблем за компанията" и предложи ново гласуване, чийто резултат е трудно да се предвиди предвид неотдавнашните 10% съкращения на персонала. Tesla е ангажирала адвокатската кантора Innisfree M&A и планира да похарчи сума, измерваща се в милиони долари, за да гарантира правилните резултати от гласуването и за двете предложения.

Tesla заяви, че "решението по делото Tornetta игнорира физическите доказателства, представени по време на съдебния процес, и че съдът в Делауеър е допуснал фактически грешки и неправилни правни заключения". Компанията също така отбеляза, че "десетки институционални акционери" не са съгласни с решението по делото Tornetta.

Мъск коментира отмяната от съда на пакета с възнагражденията му с призива "никога да не регистрирате компанията си в щата Делауеър".

Следва да се отбележи, че повече от 60% от компаниите от класацията Fortune 500 са регистрирани в щата Делауеър, тъй като щатът разполага със стабилна правна рамка и съдебна система, предназначени за решаване на корпоративни въпроси като заплащането на изпълнителните директори, както и за по-широки преговори по договори.

Tesla заявява, че "домът и бъдещето на Tesla са в Тексас". Компанията твърди, че нейният борд на директорите е разгледал всички щати в САЩ, преди да се ограничи до прякото сравнение между Делауеър и Тексас. Компанията нарича този ход обичаен, като отбелязва, че 35% от компаниите в индекса S&P 500 "все още не са регистрирани в Делауеър". Tesla признава високото ниво на съдебната система на Делауеър, но вярва, че "правенето на нещо различно е част от ДНК-то на Tesla, за да се превърне в една от най-ценните компании в света".

Ключови думи:

Илон Мъск, Tesla, САЩ