Quantcast
Спорове: Да има ли 4G на Луната | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Спорове: Да има ли 4G на Луната

196
 Pixabay

Когато НАСА обяви миналия месец, че работи с Nokia за изграждането на 4G телекомуникационна мрежа на Луната, мнозина бяха скептични. Но НАСА обясни плановете си и те изглеждат логични - мрежата ще помогне да превърнем Луната в база за по-нататъшно изследване на космоса.

Астрономите обаче не са доволни от подобни планове. Както се съобщава в дебат, публикуван в The Conversation от астрофизик от университета в Манчестър, изграждането на мобилна мрежа на Луната може да попречи на космическите изследвания, а не да спомогне за изследванията.

„Препятствията, поставени от радиочестотата, са дългосрочни врагове на радиоастрономите“, пише ученият и напомня, че земните радиотелескопи вече имат проблеми със смущения, причинени от сигнали на мобилни телефони на Земята. Новият източник на такива сигнали на Луната ще затрудни изучаването на космоса, най-вече в търсенето на по-слаби сигнали.

Неотдавнашно проучване на въздействието на сателитите Starlink, които се намират в ниска околоземна орбита, показа, че радиотелескопите ще бъдат 70% по-малко чувствителни към сигнали от космоса поради радиочестотните смущения. Целта на Starlink е да изгради мрежа от 6 400 сателита в орбита.
 

Ключови думи:

4G, луна
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАСА ще купува прах и камъни от Луната

23.09.2020

450 3
Репички ще растат на Луната

13.08.2020

186
Луната вече е картографирана

01.05.2020

445 1

Коментари

dobadoba

АКО искат и 100G да пускат, дреме ми...

⚓️

Влез или се регистрирай за да коментираш