Медия без
политическа реклама

Японският SLIM се „съживи“ и изпрати снимки от Луната

Инженерите не разбират как е успял да го направи

Японският космически апарат Smart Lander for Investigation Moon (SLIM) успя да преживее третата лунна нощ и се върна към контакт след приключването на работата си на 23 април. Това постижение е забележително, тъй като устройството първоначално не е било проектирано да се справя с тежките условия през лунната нощ, когато температурата на околната среда пада до -170 С°.

За това съобщи Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), която получи нова снимка на повърхността на спътника от SLIM. Каналът на агенцията в социалната мрежа X публикува новото изображение, което SLIM е направил, след като се е събудил след третата си нощ на Луната.

"Снощи успяхме да се свържем със SLIM, който се е събудил отново. Това потвърждава, че той е оцелял за трети път. Ето снимка на лунната повърхност, направена миналата нощ от навигационната камера", се казва в съобщението на JAXA, което придружава изображението на лунната повърхност.

Припомняме, че модулът SLIM пристигна на Луната на 20 януари 2024 г., а основната му мисия беше да отработи технологията за кацане и да събере данни за повърхността на спътника. Малко след кацането инженерите на JAXA установиха, че устройството се е наклонило напред и е блъснало носа си в земята. Това е довело до неправилно разположение на слънчевите панели на модула, което е затруднило събирането на достатъчно енергия. На този фон жизнеспособността на SLIM изглежда още по-впечатляваща.

Първата нощ на SLIM на Луната започна на 31 януари и приключи на 15 февруари. След това на 29 февруари дойде втората нощ, през която се очакваше температурата да падне от 100 C° до -170 C°. Инженерите на JAXA бяха подготвени космическият апарат да не успее да се свърже след втората нощ, но това не се случи и SLIM продължи да функционира.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

JAXA, SLIM, луна