Медия без
политическа реклама

Частна компания праща апарат на Луната

30 Ноем. 2023

След повече от 50 г прекъсване, Съединените щати ще се опитат отново да пратят космически кораб на Луната. Всъщност, това ще бъде опит на първата частна компания, да докосне лунната повърхност.

Мисията ще започне на 24 декември във Флорида, а финалът е на Луната на 25 януари.

На Луната ще кацне спускаемият модул, наречен Peregrine, без хора на борда. Той е разработен от американската компания Astrobotic, чийто изпълнителен директор Джон Торнтън каза, че ще носи инструменти на НАСА за изследване на лунната среда в навечерието на пилотираните мисии на НАСА "Артемида".

Преди няколко години НАСА реши да възложи на американски частни компании да изпратят научни мисии на Луната - програмата бе наречена CLPS. „Едно от големите предизвикателства на това, което се опитваме, е да кацнем на повърхността на Луната за малка част от това, което иначе би струвало“, каза Торнтън в сряда на брифинг в базата на неговата компания в Питсбърг.

„Само около половината от мисиите, които стигнаха до повърхността на Луната, бяха успешни“, напомни той. „Така че със сигурност е плашещо предизвикателство. Ще бъда ужасен и развълнуван едновременно на всеки етап от това", каза той.

Изстрелването е насрочено за 24 декември от Флорида при първия полет на новата ракета от индустриалната група ULA, наречена Vulcan Centaur. Сондата ще стигне до Луната за няколко дни, но ще трябва да изчака до 25 януари, преди да се опита да кацне, каза Торнтън.

Спускането ще се извършва автономно, без човешка намеса, но ще се наблюдава от контролния център на компанията.

През пролетта японски стартъп се опита да стане първата частна компания, кацнала на Луната, но мисията завърши с инцидент. Израел също претърпя неуспех през 2019 г.

Само четири държави са кацали успешно на Луната: САЩ, Русия, Китай и най-скоро - Индия.

Освен с Astrobotic, НАСА е подписала договори и с други компании, като Firefly Aerospace, Draper и Intuitive Machines. Последният трябва да излети с ракета на SpaceX през януари. „Ръководството на НАСА е наясно с рисковете и е приело, че някои от тези мисии може да не успеят“, каза Крис Кълбърт, мениджър на програмата CLPS. „Но дори и всяко кацане да не е успешно, CLPS вече е оказал влияние върху търговската инфраструктура, необходима за установяване на лунна икономика“, каза той. С програмата си "Артемида" НАСА иска да установи база на повърхността на Луната.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

луна, мисия