Медия без
политическа реклама

"Адитя-L1" наближава Слънцето

01 Окт. 2023

Индийската космическа станция "Адитя-L1" измина 920 000 км, което е повече от половината път до целта - орбитата на Слънцето, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

"Адитя-L1", чието име на санскрит означава "слънце", беше изстрелян на 2 септември за четиримесечна мисия. Станцията е снабдена с научни инструменти за наблюдение на външните слоеве на Слънцето. Тя е напуснала "сферата на влияние на Земята", поемайки към точката на Лагранж L1, която се намира на 1.5 млн. км от Земята. 

Япония и Китай също са имат мисии за наблюдение на Слънцето, макар и в околоземна орбита. 

САЩ и Европейската космическа агенция (ЕКА) имат космически апарати за изучаване на Слънцето, като се започне с програмата "Пионер" (Pioneer) на НАСА през 60-те години на миналия век.

Индия изпрати космически апарат за изследване на Марс през 2013 г. - мисията "Марс Орбитър" (2013-2014 г.). На 23 август т.г. Индия стана първата страна, която приземи космически апарат близо до южния полюс на Луната. Преди нея само САЩ, СССР и Китай бяха извършили успешно такава операция.

Връзката с лунохода, доставен на естествения спътник на Земята през август в рамките на мисията „Чандраян-3“, обаче беше изгубена. Засега той не е реагирал на опитите на специалистите да я възстановят.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Адитя-L, Индия, Слънце, мисия