Медия без
политическа реклама

Специалисти съветват: Изключвайте смартфона поне веднъж седмично

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) предупреди за нарастващите заплахи за сигурността на мобилните устройства. Редовно изключване на телефона, деактивиране на Bluetooth, когато не е необходим, и използване само на надеждни аксесоари - това са само някои от препоръките на разузнавателната агенция.

Мобилните устройства, като смартфони и таблети, се превърнаха в неразделна част от нашето ежедневие. Наред с удобството, което предоставят, тези джаджи обаче откриват и нови възможности за киберпрестъпниците. Както съобщава Zdnet, в последния си доклад „Най-добри практики за мобилни устройства“ Агенцията за национална сигурност на САЩ предупреждава за нарастващата заплаха от кибератаки срещу мобилни устройства и дава препоръки за тяхната защита.

Според NSA мобилните устройства са уязвими към различни кибератаки, включително фишинг, злонамерени приложения, отвличане на трафик и отдалечен достъп. Особено опасни са целенасочените фишинг атаки, целящи заразяване на устройството със зловреден софтуер. За да се предпазят, АНС препоръчва на потребителите да изключват и включват своите смартфони и таблети поне веднъж седмично. Това ще изчисти оперативната памет на устройството и ще затрудни нападателите да събират чувствителни данни.

Изключването на устройството обаче не гарантира 100-процентова защита. Поради това АНС също така съветва:

- Инсталирайте своевременно актуализации за сигурност на приложенията и операционната система.

- Изтегляйте приложения само от официалните магазини за приложения.

- Не кликвайте върху връзки и не отваряйте прикачени файлове в съобщения от непознати податели.

- Избягвайте да използвате обществени Wi-Fi мрежи.

- Изключвайте Bluetooth, когато не го използвате.

- Използвайте силни пароли и биометрично удостоверяване.

-  Свързвайте устройството си само с надеждни аксесоари и зарядни устройства.

- Изключете услугите за определяне на местоположението, когато не се нуждаете от тях.

За допълнителна защита се препоръчва също така да инсталирате специализирани приложения за сканиране на устройството за уязвимости и зловреден софтуер, съветва Zdnet.

Според експертите на NSA заплахите за сигурността на мобилните устройства само ще се увеличават. Затова потребителите трябва да предприемат активни мерки за защита на личните си данни и данните за плащания от хакери, които вече разполагат с голям арсенал от инструменти за хакване и фишинг на мобилни устройства. Следването на тези препоръки ще ви помогне да намалите значително рисковете и да избегнете много кибератаки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата