Медия без
политическа реклама

OpenAI ще тренира ChatGPT със статии на News Corp

Unsplash

OpenAI и една от най-влиятелните издателски компании - News Corp, която притежава The Wall Street Journal, MarketWatch, The Sun и други медийни марки, сключиха дългосрочно споразумение за сътрудничество. В рамките на партньорството OpenAI ще показва новини от тези медии в своя чатбот ChatGPT. 

 

Въпреки че компаниите не разкриват подробности за сделката, според The Wall Street Journal, News Corp ще получи 250 млн. щ. долара за пет години под формата на пари в брой и кредити.

 

Припомняме, че генеративният изкуствен интелект набра популярност, след като компанията на Сам Алтман пусна ChatGPT в края на 2022 година. Но качеството на отговорите, предоставяни от чатботовете с AI, е толкова добро, колкото са добри данните, които се използват за обучение на моделите, които го захранват. 

 

Досега AI компаниите захранваха моделите си, като извличаха публично достъпни данни от интернет, често без съгласието на създателите им. Но в последно време те сключват сделки с новинарския сектор, за да се уверят, че моделите на изкуствен интелект могат да бъдат обучавани на информация, която е актуална и авторитетна.

 

Само през последните няколко месеца OpenAI обяви партньорства с Reddit, Financial Times, Dotdash Meredith, Associated Press, германското издателство Axel Springer, което притежава изданията Politico, Business Insider, Bild, Die Welt и испанската Prisa Media. Миналия месец News Corp. също сключи сделка, за която се съобщава, че е на стойност между 5 и 6 млн. щ. долара, с Google за обучение на моделите на изкуствения интелект на компанията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

OpenAI, News Corp, ChatGPT, чатбот

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?