Медия без
политическа реклама

Над 1.5 млрд. души са засегнати от срива на Фейсбук и Инстаграм

04 Окт. 2021Обновена

Най-популярните социални мрежи в интернет се сринаха в 17: 45 бг време. Все още няма достъп до "Фейсбук", "Инстаграм", "Уотсап". Не работят и приложенията на "Фейсбук" като "Месинджър" и "Фейсбук Уъркплейс". Проблемът изглежда глобален. В хакерски сайтове се е появила за продан личната информация на 1.5 млрд. потребители, при това съвсем актуална от 2021. Данните на 1 милион души се търгували за 5000 долара. Данните включват името на потребителя, електронната му поща, телефонния номер, местоположението, пола и личния идентификатор в мрежата. Коментар на "Фейсбук" по въпроса липсва засега. Това е най-големият срив в историята на "Фейсбук". 

Блокиралите приложения са поделения на "Фейсбук" и ползват обща инфраструктура, коментират международните издания. Социалната мрежа рядко изпада в такива блокажи, но пък обикновено пораженията са големи, тъй като става дума за трите най-големи приложения в света, отбелязва "Индепендънт".

Компанията избягва да коментира причините за такива сривове дори след като проблемите бъдат отстранени. Последният голям срив бе през 2019 г. и за него бе обяснено лаконично, че "е възникнал проблем при рутинни операции по поддръжката".

"Фейсбук" съобщи в конкурентната социална мрежа "Туитър", че се извинява на потребителите и работи по отстраняването на проблема. Акциите на компанията в САЩ паднаха с повече от 5%, което е около 45 млрд. долара. Но в Насдак, където се търгуват акциите на технологичните гиганти, това повлече сериозен спад и в Гугъл, Епъл, Туитър, Амазон. Заедно с това се появи информация, че в хакерски сайтове се продава личната информация на над 1.5 млрд. потребители на Фейсбук. 

Ключови думи:

Фейсбук, Инстаграм

Още по темата