Медия без
политическа реклама

Microsoft представи нов по-лек изкуствен интелект

Microsoft

Технологичният гигант Microsoft представи следващата версия на своя олекотен модел за изкуствен интелект. Той се нарича Phi-3 Mini и е първият от три малки модела, които компанията планира да пусне на пазара. 

 

Новият Phi-3 Mini измерва 3,8 милиарда параметъра и е обучен върху набор от данни, който е по-малък в сравнение с големите езикови модели като GPT-4. Той вече е наличен в Azure, Hugging Face и Ollama.

 

Microsoft планира да пусне Phi-3 Small (7 млрд. параметри) и Phi-3 Medium (14 млрд. параметри). Параметрите се отнасят до това колко сложни инструкции може да разбере моделът. 

 

Компанията пусна Phi-2 през декември, който се представи също толкова добре, колкото и по-големите модели като Llama 2. Microsoft твърди, че Phi-3 се представя по-добре от предишната версия и може да осигури отговори, близки до тези на модел, десет пъти по-голям от него. 

 

В сравнение с по-големите си аналози малките модели на изкуствен интелект често са по-евтини и работят по-добре на персонални устройства като телефони и лаптопи. Според The Information, от началото на годината Microsoft изгражда екип, фокусиран специално върху по-леки модели на AI.

Още по темата