Медия без
политическа реклама

Meta Platforms засега няма да пусне своите модели Meta AI в Европа

Ходът на Meta идва след оплаквания и призив от застъпническата група NOYB

Unsplash

Meta Platforms засега няма да пусне своите модели Meta AI в Европа, след като ирландският регулатор на поверителността му каза да отложи плана си за използване на данни от потребители на Facebook и Instagram, съобщи американската компания за социални медии.

Ходът на Meta идва след оплаквания и призив от застъпническата група NOYB към органите за защита на данните в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Холандия, Норвегия, Полша и Испания да предприемат действия срещу компанията.

Въпросът е планът на Meta да използва лични данни, за да обучава своите модели с изкуствен интелект (AI), без да иска съгласие, въпреки че компанията твърди, че ще използва публично достъпна и лицензирана онлайн информация.

От компанията коментират, че са разочаровани от искането на Ирландската комисия за защита на данните, особено след като всички европейските органи са информирани от месец март. По думите на Meta искането на Ирландия е стъпка назад за европейските иновации и конкуренция в развитието на ИИ.

„Казано просто, без да включваме местна информация, бихме могли да предложим на хората само второкласно изживяване. Това означава, че в момента не можем да стартираме Meta AI в Европа“, се казва в изявлението.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата