Медия без
политическа реклама

Китайският марсоход каца през май

25 Апр. 2021

Първият марсоход на Китай ще се казва „Чжужун“ и ще кацне на Червената планета през май, обяви Националното космическо управление в събота, когато беше отбелязан и Денят на космонавтиката на страната. Чжужун е бог на огъня в китайската митология, а китайското име на Марс е „Хуосин“ (букв. Планета на огъня). Назовавайки първия китайски марсоход на бога на огъня символизира запалването на пламъка на планетарните проучвания на Китай, каза У Йенхуа, заместник-директор на космическото управление.

Марсоходът „Чжужун“ се намира на сондата „Тянвън-1“, която Китай изстреля на 23 юли 2020 г. Космическият апарат е в орбитата на Марс от 24 февруари т.г., но за разлика от американския "Perseverance", който веднага бе спуснат, китайците останаха в орбита.

Ако „Чжужун“ кацне, Китай ще стане третата страна, която ще спусне апарат на Марс.
Мисията има няколко цели, включително картографиране на повърхността и търсене на подпочвени следи от вода. По време на мисията от центъра за управление на полета в Пекин ще използват няколко инструмента. В орбита Tianwen-1 разполага с една камера със средна разделителна способност и една камера с висока разделителна способност (HRC), която може да снима от височина 400 метра обекти с размер 2 метра. Освен това в орбита ще работят: магнитометър, минералогичен спектрометър, анализатор на неутрални частици и анализатор на енергийни частици.
Китайският роувър пък има радар, детектор за магнитно поле, инструменти за метеорологично измерване, мултиспектърна камера и камера за навигация и топография.
Китайската мисия изследва първоначално две възможни места за кацане на роувъра - и двете са в планината Утопия, и двете бяха с размер 100 на 40 км. През юли 2020 г. обаче CNSA предостави конкретни координати за кацане - 110.318 градуса източна дължина и 24.748 градуса северна ширина, в южната част на Утопия. 
И малко етимология - мисията се казва Tianwen, което може да се преведе като ”Небесни въпроси“ - това е името на поема, написана от Цю Юан (около 340–278 г. пр. н.е.). Ракетата на китайците се казват Големият поход, защото така се е казвал походът на Мао... 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Марс, Китай

Още по темата