Медия без
политическа реклама

Изкуственият интелект в два срива в рамките на ден

ChatGPT, Gemini и Claude имаха проблеми и спряха работа

Услугите ChatGPT, Claude, Gemini и Perplexity AI претърпяха сериозен срив. Потребителите се оплакаха от недостъпност на тези услуги този вторник. Експертите не изключват, че причината за втория за деня срив на ChatGPT може да е поредната мащабна кибератака, която показа уязвимостта на системата към различни видове проблеми.

Първите съобщения за новия срив и недостъпност на ChatGPT започнаха да пристигат около 17:30 ч. българско време. Хиляди потребители както на мобилното приложение, така и на уеб версията на ChatGPT се оплакаха от липсата на комуникация и отговор от страна на услугата. Приблизително по същото време някои потребители изпитаха проблеми при използването на Google Gemini. Освен това Клод на Anthropic спря да работи.

Към 20:17 ч. българско време OpenAI потвърди, че проблемът с ChatGPT е разрешен и услугата отново е достъпна за потребителите. Също така към 20:30 ч. работата на Клод и Perplexity AI е била възстановена.

Както съобщава The Verge, това е вторият сериозен срив в ChatGPT в рамките на един ден. И далеч не е първият проблем през последните месеци. През ноември миналата година услугата прекъсна работа за около 90 минути, което засегна и API на OpenAI. Тогава причината беше приписана на DDoS атака. Също така миналия месец имаше срив във функциите за търсене на ChatGPT поради проблеми в Microsoft. Услугата Copilot също беше недостъпна.

Експертите смятат, че мащабният срив може да е свързан с рязкото нарастване на популярността на ChatGPT и други модели с изкуствен интелект през последните месеци. Както съобщиха от Kafene.bg „Изкуствен интелект“ стана и словосъчетанието на годината за 2023 г. Компаниите трябва да увеличат изчислителната мощност, за да осигурят стабилна работа на услугите при натоварване. А може би отново става въпрос за координирана атака. Очакваме официален коментар от представителите на компаниите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ChatGPT, OpenAI, срив