Quantcast

Медия без
политическа реклама

Фейсбук ще наеме 10 000 души в ЕС за изграждане на метавселена

18 Окт. 2021
БГНЕС/ЕПА

"Фейсбук" планира да наеме 10 000 души в Европейския съюз, за да разработят така наречената метавселена, съобщи БГНЕС, като цитира Би Би Си. Метавселената е онлайн свят, в който хората могат да играят, да работят и да общуват във виртуална среда, като често използват VR слушалки. Изпълнителният директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг е водещ привърженик за прилагане на тази концепция.

"Метавселената има потенциала да помогне за отключване на достъпа до нови творчески, социални и икономически възможности. И европейците ще я оформят още от самото начало", се казва в публикация на "Фейсбук".

Новите работни места, които се разкриват през следващите пет години, ще включват "високоспециализирани инженери".

Инвестирането в ЕС предлага много предимства, включително достъп до голям потребителски пазар, първокласни университети и висококачествени таланти, съобщава компанията.

Въпреки практиката си на изкупуване конкурентните компании, от "Фейсбук" твърдят, че метавселената "няма да бъде изградена за една нощ от една компания" и обещават да си сътрудничат с други компании.

Наскоро тя инвестира 50 млн. долара във финансиране на организации с нестопанска цел, за да помогне за "отговорното изграждане на метавселената". Предвижда се осъществяването на идеята за метавселената да отнеме още 10 до 15 години.

Някои критици казват, че това последно съобщение е предназначено да възстанови репутацията на "Фейсбук" и да отклони вниманието на обществеността от поредица от увреждащи репутацията на компанията скандали през последните месеци.

Показанията на Франсис Хауген вероятно ще засилят натиска върху американските законодатели да предприемат конкретни действия срещу недосегаемата технологична компания Facebook.
Франсис Хауген, бивша служителка и продуктов мениджър в екипа на Фейсбук, обвини платформата, че лъже за мерките срещу речта на омразата и безопасността на потребителите.

 

Още по темата