Quantcast

Медия без
политическа реклама

Човечеството се връща на Луната

08 Авг. 2022
SLS ще изведе "Орион" до орбитата на Луната.

На 29 август в 15:33 ч. българско време стартира нова ера в космонавтиката - светът ще се опита да се върне на Луната 50 години след като последната ракета от мисията “Аполо” - 17, кацна на естествения ни спътник. 
“Аполо” е история, започва мисията “Артемис“. В името няма нищо странно - Artemis е гръцката Артемида, сестрата близначка на Аполон или римската Селена, т.е. богинята на Луната.
Тази година няма да видим човек на Луната, затова сегашната мисия "Артемис 1", която струва 4.1 млрд. долара, се води тестова. През 2024 г. в рамките на "Артемис 2" астронавтите ще се качат на борда, за да осъществят същото пътуване - т.е. тогава хора ще обиколят Луната, но няма да кацат. Кацането на хора е планирано за 2025 г. в рамките на “Артемис 3“. Тогава НАСА обещава да изпрати и първата жена на Луната.
Сегашната мисия ще продължи между 39 и 42 дни, като 6 от тях ще бъдат в ретроградна орбита около Луната. 
На 29 август ще видим в действие свръхтежката ракета носител на НАСА Space Launch System (SLS), която ще изведе космическия кораб Orion извън земната орбита, преди капсулата да се отдели. SLS бе поставена на стартовата площадка още на 18 август. Ракетата с капсулата на върха й са високи общо 98 метра - повече от Статуята на свободата. Те ще бъдат изстреляни от стартовия комплекс 39B в космическия център "Кенеди", кацането на капсулата ще бъде в Тихия океан. SLS е по-голяма, по-мощна и носи повече товар от която и да е ракета досега. "Орион" е нова капсула, по-широка (вече 5 м), въпреки че летя пробно още през 2014-а, когато беше изстреляна с ракетата Делта IV и обиколи два пъти планетата преди да се върне.
При достигане на лунна орбита ще бъдат пуснати и 10 сателита CubeSats, които ще правят научни изследвания и ще извършват технологични демонстрации.  

На мястото на командира на Orion ще бъде капитан Муникин Кампос. Това всъщност е манекен, кръстен на Артуро Кампос, инженер, който изигра основна роля в разрешаването на извънредната ситуация, възникнала по време на мисията "Аполо" 13. Манекенът ще бъде оборудван с два сензора за радиация, а зад седалката и облегалката за глава са поставени сензори за проследяване ускорението и вибрациите по време на мисията. Манекенът ще носи и новия костюм на Orion - Crew Survival System, предназначен за носене от астронавтите по време на изстрелване. 

На другите кресла ще бъдат разположени Хелга и Зохар. Торсовете на манекените са изработени от материали, които имитират меките тъкани, органи и кости на жената. Двата торса имат повече от 5600 сензора и 34 радиационни детектора за измерване на радиационното облъчване по време на мисията.
Манекените са част от радиационния експеримент Matroshka AstroRad, сътрудничество между Германския аерокосмически център, Израелската космическа агенция, НАСА и институции в множество страни. Зохар ще носи AstroRad, жилетка за защита от радиация, за да тества колко ефективна може да бъде, ако бъдещите екипажи се сблъскат със слънчева буря.

Alexa на Amazon ще участва в пътуването като технологична демонстрация, разработена между Lockheed Martin, Amazon и Cisco. Технологичната демонстрация, наречена Callisto, включва преконфигурирани версии на Alexa, гласовия асистент на Amazon и платформата за телеконференции Webex на Cisco, за да се тества как тези приложения работят в космоса. Callisto е вградена в централната конзола на Orion. Сензорният екран ще споделя видео и аудио на живо между космическия кораб и Центъра за контрол на мисията "Джонсън" в Хюстън.

На борда ще има и множество други предмети. Плюшен Снупи ще бъде индикатор за нулева гравитация в капсулата. Ще се вози и овцата Шон, пратена от Европейската космическа агенция. Четири минифигурки на "Лего" също ще се возят в "Орион". Всъщност официалният полетен комплект на Artemis I, който включва хиляди артикули, съдържа различни лепенки, игли и знамена, които после ще бъдат раздадени като сувенири.

Ракетата е нова, капсулата е нова, контролният център също е нов.
Всички са готови за големия ден. Екипите в известния Център за управление на полетите “Джонсън“ репетират от три години. Във всеки един момент от полета ще се следи от поне 10 души. 
Остава и времето на 29-и да бъде подходящо. Ако то не бъде такова, резервните дати за изстрелване са на 2 септември или 5 септември. 
                    ---каре---
"Артемис" не е просто програма на САЩ за пращане на човек до Луната. Тя е далеч по-мащабна програма. В рамките на тази програма ще се търси устойчиво присъствие на хора на Луната. В центъра на новата програма „Артемис” е и изграждането на лунна орбитална платформа, наречена Gateway, която ще подслонява четирима астронавти и ще позволява луноходи да бъдат сглобявани в космическото пространство, преди да бъдат пратени на лунната повърхност. По-далечната перспектива на програмата е позиционирането на Gateway да послужи като отправен пункт за пътувания в далечния космос. Или поне към Марс.

Програмата "Артемис" бе стартирана от САЩ по времето на Доналд Тръмп, но в нея участват много държави - засега 19. Съединените щати, Австралия, Канада, Япония, Люксембург, Италия, Обединеното кралство и Обединените арабски емирства подписаха на 13 октомври 2020 г. През 2021 г. към програмата се присъединиха Украйна и Южна Корея, Нова Зеландия, Бразилия, Мексико. Тази година към програмата се присъединиха Израел, Румъния, Сингапур, Колумбия, Франция и С. Арабия. 

Ключови думи:

Артемис I, луна

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?