Медия без
политическа реклама

CES 2021: Здравните джаджи доминират на пазара за потребителска електроника

Razer направи най-умната маска

23 Яну. 2021
"Project Hazel" прозрачна маска, с микрофон, усилвател и високоговорител. UV светлина я стерилизира, когато маската е поставена в специална кутия.

Глобалната здравна криза не спря развитието на потребителските технологии - ежедневно се увеличава разнообразието от устройства, приложения, електрически превозни средства, интелигентни домакински уреди, игрално оборудване и всякакви други джаджи. Това показа и приключилия CES 2021 - най-големият панаир в електрониката в света, който се проведе онлайн от 11 до 14 януари.  

Доминиращата тема на тазгодишното изложение беше технологията, която помага на хората да поддържат здравето, благосъстоянието и комфорта си по време на пандемия. Затова на CES 2021 бяха показани роботи за дезинфекция, инструменти за миене на ръце, устройства за оценка на риска от вируси, разнообразни приложения за забавление и социални приложения.

Сред иновациите, които привлякоха най-голямо внимание, беше „най-интелигентната маска, създавана някога“ от Razer - компания, която произвежда игрално оборудване. Маската за многократна употреба е наречена "Project Hazel", направена е от рециклирана пластмаса и е снабдена с филтър N95 (поради което е класифицирана като хирургичен респиратор). Пречиства 95% от въздушните частици, включително вируса Covid-19.

Но маската на Razer има други предимства. Тя "насърчава социалното взаимодействие", защото е прозрачна отпред - за да могат събеседниците да виждат какво говорят помежду си. Маската има и вградена система, състояща се от микрофон, усилвател и високоговорител, така че разговорът с маската за лице ще се чува високо и ясно.

Маската се предлага със специална кутия, която има двойна функция. От една страна кутията зарежда батерията на маската. От друга страна - кутията има вградена UV светлина, която служи за стерилизация на маската. "Project Hazel" ще има придружаващо мобилно приложение, което ще може да следи разхода на батерията, да регулира силата на звука на изхода. Маската на Razer все още е само концепция, няма информация колко ще струва крайния продукт.

Устройството за наблюдение и анализ на глюкоза и кръв от японския стартъп Quantum Operation, което се поставя на китката и не изисква игли за анализ на кръвта, също привлече вниманието на панаира.

Междувременно тайванска компания представи система за дистанционно наблюдение на здравето CarePlus.AI.

Технологията, използвана от лекарите за откриване на електрическа активност в мозъка при диагностициране на различни неврологични разстройства, бе представена от iSyncWave - но за домашна употреба чрез преносима каска. Шлемът се използва за картографиране на мозъка и може да открие ранни признаци на деменция и Алцхаймер и осигурява терапия за деменция, болест на Паркинсон, депресия и други неврологични проблеми.

По време на пандемията не всички хора работят или учат от вкъщи - затова на CES 2021 бяха показани няколко нововъведения, които предлагат решения за дезинфекция, но също така и за откриване на вируси в помещенията. LG представи робот, който използва метода UV-C за дезинфекция на пространства и повърхности - той може да се използва в училища, болници и компании. Targus представи UV-C дезинфектантна светлина, която е проектирана да стои над клавиатурата и която трябва да спомогне за унищожаването на микроорганизмите, които могат да бъдат открити върху нея.

"Targus" показа още антимикробна раница с вградени антивирусни и антибактериални материали.

За разлика от продуктите за пречистване на въздуха, новото устройство, представено от Airthings, предлага на компаниите възможността да анализират помещенията и риска от предаване на вируси. Сензорите не откриват самия вирус, но използват други фактори за оценка на риска от разпространение на вируса, като например наблюдение на температурата, влажността и броя на хората в помещението, въз основа на емисиите на въглероден диоксид от хората, които го издишват. Устройството оценява колко лесно вирусът може да се движи из стаята, така че ако рискът е голям, предлага решения като увеличаване на потока или влажността или напускане на стаята за някои от присъстващите. 

Президентът на Асоциацията на потребителите на технологии Стив Кьониг, който всъщност е организатор на събитието, отбеляза, че американският пазар на устройства за мониторинг на здравето е нараснал със 73 процента през миналата година и се очаква да нарасне с допълнителни 34 процента през тази година.

Ключови думи:

маска, Razer, CES-2021

Още по темата