Медия без
политическа реклама

Борисов не носи маска, глобяват Министерския съвет

60 граждани са санкционирани за същото нарушение в градския транспорт в София

08 Окт. 2020Обновена
Освен че не обича маските, премиерът е известен и с това, че не умее да си ги поставя, както трябва.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Освен че не обича маските, премиерът е известен и с това, че не умее да си ги поставя, както трябва.

Всеки, който не носи маска на закрито обществено място, подлежи на 300 лв. глоба, освен ако не е премиерът Бойко Борисов. За неговите нарушения ще платят данъкоплатците, които издържат администрацията на Министерския съвет. Това става ясно от отговор на РЗИ-Ловеч до в. "Сега".

На 28 септември премиерът Борисов бе на посещение в Ловеч и околните села, където ходи във фирми и катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий". Тогава той за пореден път пренебрегна правилата, наложени от неговия кабинет - не сложи маска нито във фирмите, нито в църквата, като влезе в близък контакт с гражданите и отците, повечето от които също бяха без маски. От здравното министерство веднага съобщиха, че за нарушенията ще бъдат връчени актове за административни нарушения на организаторите на въпросното събитие, а също и на организаторите на конгреса на БСП и учредителните форуми на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Впоследствие на въпрос ще бъде ли глобен персонално и премиерът, както се процедира с всички други граждани, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев се измъкна от конкретен отговор, като прехвърли горещия картоф на подчинените си от регионалната инспекция в Ловеч.

"Сега" попита РЗИ-Ловеч наложени ли са глоби, на кого и в какъв размер за въпросните провинения. Оттам посочиха, че при въпросното посещение в храма "от публикуваните материали в национални и регионални медии се установи, че представителите на Министерския съвет са без маска или друго средство, прикриващо лицето, което е в нарушение на т. 5 от Заповед № РД-01-487/31.08.2020 г. на Министъра на здравеопазването, с която са въведени временни противоепидемични мерки на територията на цялата страна". Поради това на 1 октомври т.г. е "съставен акт за административно нарушение на юридическо лице, а именно на Администрацията на МС, като организатор на събитието в Ловеч, представлявана от главния секретар на МС и изпратен за връчване". Наказателното постановление се издава, след като актът се връчи и подпише. Според Закона за здравето имуществената санкция е от 500 до 2000 лв. за първо и от 2000 до 5000 лв. за повторно нарушение, поясняват от РЗИ. И допълват, че на територията на област Ловеч не са съставяни актове на политически партии.

Обясненията на РЗИ-Ловеч показват очевиден двоен стандарт при осъществяването на контрол за спазването на противоепидемичните мерки. Ако гражданин влезе в магазин без маска, на глоба подлежат и гражданинът, и магазинерът, който го е допуснал. Организаторите на посещението на премиера Борисов в Ловеч могат да носят отговорност за спазване на дистанция и пр., но няма как да поемат вместо премиера личната му отговорност за това, че отказва да носи маска в църква, където това е задължително според заповедите на здравния министър. По този начин Борисов за пореден път даде пример на населението как може да се нарушават правилата и след това да не се носи санкция за това. Той няколко пъти си позволи да се оплаква и шегува, че го глобявали за такова нарушение.

"Сега" зададе същите въпроси на МС, както и на още няколко регионални здравни инспекции - тези в Кюстендил, Стара Загора и София, заради други идентични нарушения на Борисов и екипа му. Все още очакваме отговорите на някои от тях.

РЗИ-Кюстендил например отговаря за налагането на глоба на Борисов за юнското му посещение в Рилския манастир, където беше без маска заедно с екипа си. Оттам първо неофициално коментираха, че глоби са наложени, след което поискаха въпросите да се изпратят по Закона за достъп до обществена информация, въпреки че тази процедура няма място в случая.

РЗИ-Стара Загора би следвало да санкционира Борисов и партията му заради нарушено изискване за носене на маски на партийна среща в града на 22 юни. От МЗ съобщиха, че за това ще бъде наложена глоба от 3000 лв. Отговорът на РЗИ-Стара Загора до "Сега" гласи, че към днешна дата в инспекцията не е постъпвала информация за проведена среща на премиера с актива на партията в Стара Загора на въпросната дата, съответно не са предприемани и действия по съставяне на актове за установяване на административни нарушения на ГЕРБ или на други партии. Оттам посочват, че в случая актове за административно нарушение са съставени от Столичната регионална здравна инспекция - очевидно практиката е различна в сравнение с последния повод Борисов да бъде глобен.

От Столичната РЗИ очакваме да отговори на въпроса дали действително са санкционирани за неспазване на противоепидемичните мерки партиите ГЕРБ, БСП (по време на 50-ия конгрес), както и "Републиканци за България", както и има ли глобени депутати.

ГЛОБИ

60 души са глобени за това, че не носят задължителните маски в градския транспорт в София за последните три месеца. Това обясниха пред bTV от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Проверките за маски се правят от 2 екипа, като при възможност се включва и трети.

ОТ ЦГМ допълниха, че са толерантни към пътници, които не носят маска, но имат такава в себе си. Репортер на "Сега" засече в градския транспорт и контрольори без маски. За тях от ЦГМ не казват нищо.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата