Quantcast

Медия без
политическа реклама

ASKAP откри милиони галактики

25 Яну. 2021

Само за 300 часа астрономите вече могат да картографират около три милиона галактики. Южната хемисфера вече е разпознаваема като Земята през Google Maps. 

Всичко това стана възможно благодарение на Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP). Името казва всичко - това е австралийската система от 36 антени всяка с диаметър 12 метра, разположени като решетка на територия от около квадратен километър. Те образуват т.нар. радиоинтерферометър. ASKAP е разположен на около 200 км. от град Микатара в австралийския среден запад и действа от около 8 години. Уникалното при ASKAP е широкото му зрително поле, което му помага да надникне в огромни пространства за рекордно време, откривайки милион нови галактики и проправяйки път за нови открития. Радиотелескопът на стойност 140 милиона долара, съставя карта на Вселената, където повечето звездоподобни точки всъщност са милиони далечни галактики, които никой досега не е виждал. "Това беше повратна точка. Въпреки че са били забелязвани, някои подобни сравнителни изследвания на небето в миналото са продължили цели 10 години", казва астрономът Дейвид Макконъл. 
Суперкомпютрите, които обслужват телескопа, генерират повече данни по-бързо от целия интернет трафик в Австралия. Освен това суперкомпютрите обработват тези данни много по-бързо, променяйки срока за картографиране на Вселената от година на седмица. Учените казват, че най-голямата полза от такъв телескоп, освен че улавя цялото небе и бързо анализира данните, е, че процедурата вече може да се повтори за относително кратък период от време, което позволява на астрономите систематично да наблюдават и наблюдават промените в Вселената. Дори само с две картографирания учените вече откриват някои необичайни космически обекти.

Ключови думи:

телескоп, Австралия

Още по темата