Медия без
политическа реклама

Apple изпревари Microsoft като най-скъпата компания в света

Технологичният гигант ще внедри изкуствен интелект в своите устройства

https://unsplash.com/

Apple изпревари Microsoft като най-скъпата компания в света, след като технологичният гигант представи набор от активирани с изкуствен интелект функции и софтуерни подобрения за своите устройства, ход, който според някои анализатори, ще засили продажбите на iPhone

Акциите на Apple се повишиха с почти 4% до рекордните 215.04 долара, давайки й пазарна оценка от 3,29 млрд. долара. Пазарната капитализация на Microsoft възлиза на 3,24 милиарда долара, изоставайки от Apple за първи път от пет месеца.

На годишната конференция за разработчици на Apple ръководителите, включително главният изпълнителен директор Тим Кук, коментираха как гласовият асистент Siri ще може да взаимодейства със съобщения, имейли, календар, както и приложения на трети страни.

Технологичният гигант изоставаше от конкуренти като Microsoft и Alphabet, собственик на Google, в горещата надпревара за изкуствения интелект, причината акциите му да се представят по-слабо тази година в сравнение с колегите си, пише Reuters. 

Някои от опасенията относно слабото представяне на акциите обаче намаляха, след като Apple надмина пазарните очаквания за тримесечни резултати и прогнози през май и разкри рекорден план за обратно изкупуване на стойност 110 милиарда долара.

Акциите на Apple са се повишили с около 12% досега през 2024 г., докато Microsoft добави около 16%, а Alphabet почти 28%.

Лидерът в чиповете за изкуствен интелект Nvidia, който за кратко изпревари пазарната стойност на Apple миналата седмица, е нараснал с колосалните 154% тази година. Nvidia последно имаше пазарна стойност от 3,11 милиарда долара. 

Tesla е единствената друга компания от „Великолепната седморка“, която се представи по-зле от Apple тази година, със спад от около 30%.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата