Медия без
политическа реклама

Запознайте се с най-слабия отбор в Англия

"Нектън" завърши последен в 20-а футболна дивизия на Острова с голова разлика 27:132

06 Яну. 2024
През този сезон най-голямата победа на "Нектън" (със сините фланелки) е 6:1 у дома над аутсайдера и кандидат за званието "Най-слаб отбор" - резервите на "Уест Роу Гънърс".
Фейсбук
През този сезон най-голямата победа на "Нектън" (със сините фланелки) е 6:1 у дома над аутсайдера и кандидат за званието "Най-слаб отбор" - резервите на "Уест Роу Гънърс".

Запознайте се с ФК "Нектън" - най-слабия отбор в Англия през миналия сезон.

Тимът от едноименното село в графство Норфолк спечели най-малко точки в 20-а дивизия през 2022/23. Но за негов късмет това е последното ниво в английския футбол, така че той няма накъде да изпадне и отново е там.

 

Защо в Англия има толкова дивизии?

Всъщност от 12-а дивизия надолу вече изчезва последователността и започва пълната аматьорщина. Няма пряка връзка между отделните лиги. Може да се "скочи", условно, от 17-а в 13-а дивизия - клубовете не се различават много както от неорганизираните, така и от тези в т. нар. неделни лиги.

До неотдавна последната дивизия бе 24-та, в рамките на Лигата на Централен Съсекс (впоследствие тя бе премахната), а никога не е имало 25-а.

През настоящия сезон 2023/24 последната 20-а дивизия се състои от (от горе надолу): VIII Лига на Девън и Екзитър; Дивизия С на Любителската лига на Ланкашър и Чешър; и IV дивизия на Лигата на Централен и Южен Норфолк, където именно играе и "Нектън".

Също така от 2017 г. тече преструктуриране на системата на т. нар. нон лиги, което предвижда нейната пълна пропорционалност (т.е. - Д5 е с една лига, Д6 с две, Д7 с четири, Д8 с осем, Д9 с 16, Д10 с 32). А Д11 става място за лиги, "захранващи нон лигите". Заради пандемията от ковид преструктурирането се забатачи, но скоро Футболната асоциация ще стигне и до последните нива.

 

Какво се знае за ФК "Нектън"

1. Село Нектън за първи път се споменава през XI век, а в момента там живеят 2000 души. Топонимът произлиза от фразата "град край хълма", което и отговаря на географската действителност. В селото има ред забележителности от XIV век, тук е израснал и известният изпълнител на електронна музика Нейтън Фейк.

2. Прозвището на футболистите от тима е "саксонците", което е свързано с древната история. Документални сведения сочат, че Нектън е бил важно и богато владение в саксонския период. Емблемата на футболния клуб повтаря знака на входа на селото. Девизът, преведен от латински, звучи приблизително така: "Късметът е на наша страна, напредъкът се постига с постоянство".

3. ФК "Нектън" е основан на базата на спортно-обществен клуб. Една от най-ранните снимки на тима е от сезон 1946/47.

4. В момента в Нектън развиват предимно детско-юношески футбол за всички възрасти при подрастващите, също така има и няколко момичешки отбора. В първия състав най-често играят възпитаници на местната академия. Иначе детските тимове имат някои регионални успехи.

 

Как се представи "Нектън" през миналия сезон

В последната Четвърта дивизия на Лигата на Централен и Южен Норфолк селският тим спечели всичко на всичко една победа и направи едно равенство в 22 мача, като приключи сезон 2022/23 с голова разлика 27:132 (-105). В интерес на истината в таблицата има един отбор по-долу - резервният тим на "Белтън", който е с актив 0 във всички графи, но просто защото не стартира шампионата, затова заема последното 13-о място.

През настоящия сезон тимът е с ново име - "Нектън Фърст", и се представя категорично по-добре. В момента заема 5-о място от 9 отбора, като след изиграни 13 мача има 4 победи (3 от тях като гост), 1 равенство и 8 загуби и има 13 т., колкото и четвъртият - "Фейкнъм Таун", но е с по-лоша голова разлика (-19 срещу -7).

Лидери с по 30 т. са "Сакслингам Нетъргейт" и "Хорсфорд", които нямат загубен мач. А на дъното е новият кандидат за най-слаб отбор в Англия - резервите на "Уест Роу Гънърс", с едва 4 точки (баланс 1-1-11) до момента. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

футбол, Нектън, Англия

Още по темата