Медия без
политическа реклама

Сянката на мафията все така тегне над профибокса

Всички - от промоутъри до медии - си затварят очите за ирландския гангстер Даниъл Кинахан. Но той е там

Световният шампион във версия WBC Тайсън Фюри пръв обяви на всеослушание, че именно ирландският мафиот Даниъл Кинахан посредничи за организирането на мегадвубоя срещу шампиона на WBA, IBF, WBO и IBO Антъни Джошуа.
ЕПА/БГНЕС архив
Световният шампион във версия WBC Тайсън Фюри пръв обяви на всеослушание, че именно ирландският мафиот Даниъл Кинахан посредничи за организирането на мегадвубоя срещу шампиона на WBA, IBF, WBO и IBO Антъни Джошуа.

Докато на хоризонта все по-ясно се очертава мечтаният боксов мач между Антъни Джошуа и Тайсън Фюри, от сенките продължава да дебне тъмната фигура на ирландския гангстер Даниъл Кинахан. И по-притеснителното е, че това не прави впечатление (почти) на никого, при все че всички знаят за присъствието му зад кулисите.

За първи път името на укриващия се от правосъдието в Дубай наркобос изплува покрай потенциалния двубой между двамата английски световни шампиони миналото лято, когато самият Фюри обяви, че е "много благодарен на Дан за уреждането на това". Очаква се сделката за "най-голямата битка в боксовата история на Великобритания" да бъде сключена съвсем скоро и стойността ѝ да надхвърли €230 млн.

Като посредник между двата лагера функционира основаната от Кинахан боксова агенция "МТК Глоубъл", която въпреки всички обвинения и доказателства срещу мафиота придобива все повече популярност и влияние в средите на профибокса. Миналия месец историята беше разказана в предаването "Панорама" на Би Би Си чрез документалния филм "Боксът и мафията" - плод на 7-месечно разследване на журналиста Дара Макинтайър и неговия екип.

И въпреки това очите и

 

ушите на властимащите в световния бокс остават запушени

 

за, меко казано, смущаващата реалност. Въпросът без отговор е защо.

Преди три години Даниъл Кинахан беше идентифициран във Върховния съд в Дъблин като водеща фигура в организираната престъпност на глобално ниво. Бюрото за незаконно придобито имущество на Ирландия го посочи като човека, който "контролира и управлява" операциите на картела "Кинахан" - основана от баща му Кристи "Дапър Дон" Кинахан криминална структура, която се занимава с контрабанда на наркотици и оръжие в цяла Великобритания и голяма част от Европа. По данни на прокуратурата групировката е свързана с престъпления в Близкия изток, Азия и Южна Америка.

Разкритията в "Панорама" по Би Би Си само добавиха стряскащи краски към цялостната картина и поставиха под въпрос бъдещето на професионалния бокс в този му вид. Само че както повечето криминални истории, част от проблема е медийното отразяване. Или по-точно - липсата му.

По време на своето разследване авторът Дара Макинтайър се е опитал да разговаря с много свои колеги, следящи отблизо спорта и запознати с най-пикантните подробности, но малцина са се съгласили да говорят по темата. Пред камерата или микрофона са посмели да застанат само трима - американският боксов журналист Патрик Конър, редакторът в специализирания сайт BoxingNews24.com Мат Кристи и популярният автор на боксови книги Доналд Макрей.

"По професионални причини трябваше да помисля дълго дали да се съглася да направя това - признава Кристи. - Вероятно ще трябва да скъсам връзките си с някои от най-големите имена в спорта, но просто почувствах, че така е правилно.

 

Боксът винаги е имал сенчести персонажи в историята си,

 

но в крайна сметка днес живеем в различен свят, напълно различен свят. В миналото подобни герои са действали незабележимо. Но днес светът е много малък и нищо не остава скрито при целия водопад от новини в социалните мрежи. Така че не може просто да кажем, че това се е случвало винаги, затова трябва да си затворим очите. Не съм съгласен."

Според Патрик Конър най-важната част от историята на Кинахан е начинът, по който тя се отразява в боксовите медии - тоест как не се отразява. За което по думите му спомага "нездравословната връзка" между репортерите и властимащите в спорта.

"Трябва да си в приятелски отношения или да имаш добра професионална връзка с определени промоутъри, боксьори, мениджъри, пиари и т. н. Има неща, които ако направиш, ще разрушиш тази връзка и главното сред тях е да задаваш неудобни въпроси. На следващия ден няма да получиш акредитация за пресконференцията, защото си попитал нещо, което те не искат", посочва американецът.

На сутринта след излъчения филм в "Панорама" Доналд Макрей решава, че трябва да продължи темата, като изпраща запитвания за интервюта на половин дузина хора вътре в бокса, включително на шефовете на основните телевизии, държащи правата на Острова - Скай Спортс и Би Ти Спорт. Единственият, който откликва, е генералният секретар на Британския боксов борд Робърт Смит.

"Той изрази готовност да даде интервю, но ме порази със своето чувство на безпомощност - разказа Макрей. - Същността на аргумента му беше, че може да контролираш боксьорите, мениджърите и промоутърите, но не може да контролираш съветниците. А Кинахан е "съветник". Всъщност той заяви, че всичко е в ръцете на полицията и съда. Основният акцент според него е, че професионалният бокс няма единен международен орган за контрол и затова е толкова труден за администриране."

Същото смята и Мат Кристи: "Спортът има огромен проблем по отношение на администрирането. Вземете например Америка - всеки щат си има свои правила. Повечето страни по света също си имат свои управляващи структури с различни регулации, различни процедури по лицензиране и т.н. И точно това спомага за ситуацията, в която човек като Кинахан се превръща в един от най-влиятелните съветници в бокса."

Показателна е

 

мълчаливата реакция на хората от висшите етажи на бокса

 

след предаването на Би Би Си. Вместо тях гласове надигнаха редица състезатели и агенти - най-често свързани с МТК, които свидетелстваха колко много им е помогнал Даниъл Кинахан.

"Няма съмнение, че агенцията обгрижва много добре боксьорите, които представлява - коментира Мат Кристи. - Разбира се, че от състезателите ще чуете само положителни отзиви за Кинахан и МТК. Боксьорите получават финансови възможности, които няма да открият другаде, така че е разбираемо защо поемат по този път. Само че не съм сигурен колко е хубаво това за самия бокс."

Затова решението може да дойде само с помощта на медиите и вдигането на повече шум. Същевременно обаче всички са наясно колко е трудна в случая задачата на журналистите.

"Ситуацията ми напомня малко за битката между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър - споделя Патрик Конър. - Прочути репортери бяха наказани с отнемане на акредитациите и забрана за отразяване, защото задаваха въпроси за миналото на Мейуедър или настоящето на Макгрегър. Не искам да звуча конспиративно, но трябва да се знае, че повечето медийни публикации са дело на същите компании, притежаващи тв правата за мачовете, а те нямат интерес за очерняне имиджа на който и да е от участниците в шоуто. Събитие като Антъни Джошуа срещу Тайсън Фюри ще генерира толкова много пари, че ще създаде собствена икономика. И когато се опитваш да пробиеш дупка в чувала, много хора ще се обърнат срещу теб. Това е една голяма финансова симфония. Ако някой изсвири грешен тон, някои хора се ядосват."

А когато тези хора са от мафията, е твърде рисковано да бъдат ядосвани.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бокс, Даниъл Кинахан, мафия