Медия без
политическа реклама

Странният случай със Стойчо Младенов

Треньорът използва стари прийоми в ключов за отбора момент, но това не успя да спаси поста му

Булфото
Стойчо Младенов (вдясно) използва познат за него похват - публично изобличаване на съдийски грешки с видеозапис, което обаче съвсем не е работа на един треньор.

В най-критичния за "ЦСКА-София" момент от сезона около футболния клуб отново има огромно напрежение. При това провокирано отвътре. Лавината се сурна в понеделник, когато треньорът Стойчо Младенов даде пресконференция, уж за предстоящия 1/2-финал за купата срещу "Славия". Мачът обаче се оказа последна тема.

Всъщност на срещата си с медиите Младенов се развихри както той си знае (някои помнят, други - не). За начало реши да покаже кадри, с които да отчете "съдийската сеч" по отбора му. Дали го направи, за да оправдае кошмарната серия, в която тимът взе само една победа в 5 мача и вкара едва 1 гол... Или пък го стори превантивно, за да "предупреди" реферите преди двубоя срещу "Славия". Само Младенов си знае.

Но е ясно - това е негов изпробван похват. През 2003 г. той също събра журналисти, за да се оплаче от съдийството срещу ЦСКА в мач в Самоков, като също пускаше кадри. Отделно след почти всеки мач Младенов се оплаква от съдийството. Но това съвсем не е работа на треньора, а евентуално на по-високо ниво. Каза го и председателят на Съдийската комисия Виктор Кашай.

"Не е коректно клубовете да правят такива клипове. Всеки може да монтира лесно даден клип, който да показва нещата такива, каквито клубът желае. Клубовете не бива да се занимават с такива неща, както ние не се месим в работата им", каза унгарецът. И е прав.

Съдиите обаче бяха прелюдия в соловата акция на Младенов. След това той в прав текст заяви, че не си говори със собственика на клуба Гриша Ганчев от края на миналата година; че му се водят играчи, за които не е давал съгласие (Маурисио Гарсес и Браян Морено). Стигна и по-далеч, като засегна направо на чест ръководството: "С този бюджет, който отделя собственикът, може да се направи много по-качествена селекция, уверявам ви. И слепият вижда, че ни трябва свежа кръв, качество, класа."

С тези думи треньорът си ритна трудовата книжка, но бойко заяви, че има договор за 2 г. и смята да го изпълни и да постигне целите си (шампионска титла), "ако трябва да се изпокарам с всички". Каза го, след като в първия от двата възможни опита изпусна титлата.

Впрочем Младенов не е първият треньор при Гриша Ганчев, който говори за вмешателство в работата. Преди това Бруно Акрапович смотолеви нещо, че не са взети играчите, които той е искал, а други. Доста по-категоричен бе Любослав Пенев. Той също заяви, че не участва в селекцията. И че има хора на "Армията", които работят срещу интересите на клуба. Каза го през юли 2021 г., малко преди да бъде сменен с Младенов. За когото трябва да е било ясно, когато е приел поста, че не треньорът е силният човек в клуба.

Въпреки това Стойчо се хвана на хорото. Но интересно защо мълча толкова време при такива тежки проблеми (от края на зимния трансферен прозорец мина месец и половина, а от скарването с Ганчев - още повече). Но пък реши да излее мъката си точно в най-важния момент за "ЦСКА-София" - мачовете за купата и в първата шестица, от които зависи доколко успешен ще е завършекът на сезона. Друг треньор с авторитет - Станимир Стоилов ("Левски"), резонно отбеляза: "Ако имах такива проблеми, щях отдавна да се разхождам по улиците на София или да ходя за риба."

И към още един познат похват посегна Младенов. Веднага след победата над "Славия" подаде оставка заради селекционната политика на "ЦСКА-София". Може би го направи, защото бе наясно, че в такава обстановка няма да може да продължи работа, и предпочете да напусне така, а не да бъде уволнен. Или пък пожела да получи гаранции за бъдещата си работа.

Нищо ново - когато през март 2015 г. заяви, че подава оставка (също точно преди плейофите), тогавашният президент на ЦСКА Александър Томов не я прие. Сега обаче времената са различни, а този собственик трудно може да бъде стреснат от една оставка. Така и стана. "Насила не можем да го държим Стойчо. Той излъга, от март месец не си говорим", каза кратко Гриша Ганчев пред Нова телевизия, преди да приеме оставката на Младенов.

Така Младенов изгърмя изпробваната си тежка артилерия, която предизвика малко медиен шум и върна спомени на по-паметливи. Но явно не постигна желания ефект, освен подкрепата от феновете. А в "ЦСКА-София" също карат постарому - смяна след смяна на треньори. И преговори с кандидат зад гърба на настоящия наставник. Дежавю без особено голяма успеваемост.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?