facebook
twitter

Спорт

Реконструкцията на стадион "Пловдив" бе задействана

Строителните дейности ще започнат до година, като първият етап ще струва на общината 15 млн. лв.
335
Пловдив дерби
Бившият директор на "Арена Армеец" Венцислав Генков говори след вчерашната среща за бъдещето на ст. "Христо Ботев". Той има опит в надзора на строежа на най-голямата зала у нас, консултирал е и изграждането на стадиони в Русия.

Пловдивската община най-сетне предприе реални стъпки по обновяването на стадион "Пловдив", който от години стои запуснат, макар да е най-големият в България (55 000 места). Кметът на града Иван Тотев обяви, че се открива процедура за възлагане на обществена поръчка за реконструкцията на съоръжението. Тя ще отнеме до седем месеца, а още три ще са необходими за изготвянето на проект.

Реновирането на стадиона ще стане на 11 етапа. Първият, който е и най-мащабен, ще струва 15 млн. лв. и ще обхване подмяна на терена, пистата, елемент от козирката. След неговото приключване ст. "Пловдив" вече ще може да приема мачове от Първа лига.

"Започваме инженеринг и изготвяне на първия етап, включващ реконструкция на насипните трибуни, терена, съблекалните, ВИП зона, журналистическа зона и козирка. Ще предложим за гласуване на Общински съвет и проект за изграждане на многоетажен паркинг на мястото на пазара до стадион "Пловдив", който ще е за около 1000 коли. Тази година имахме проблеми с паркирането там и затова този паркинг е неделима част от реконструкцията на стадиона. Паркингът ще има и търговска част", обяви Тотев.

Имало е спор за авторските права на проекта на стадиона. Оригиналният е бил на арх. Владимир Ангелов от 1950 г., но авторът вече не е сред живите, а и документите не са открити в архивите.

Паралелно с това вече се работи и по довършването на ст. "Христо Ботев", но там дейността се поема от футболен клуб "Ботев". Вчера дори имаше работна среща по въпроса, като "Пловдив Дерби" съобщи, че на нея е определено инвестиционният контрол по строежа да се поеме от Венцислав Генков, бивш директор на "Арена Армеец" и бивш шеф на колоездачния съюз. Присъствали са също проектантът на стадиона арх. Георги Савов и строителният надзорник.

"Мога да кажа, че се вижда светлина около този обект. За мен ще е чест, ако имам възможността да работя по този проект с човек и специалист като г-н Генков", каза след разговора арх. Савов.

Ключови думи:

футбол, стадион
Все още няма коментари

Още

"Ла Масия" - люпилнята на "Барселона"

19.01.2019

190
Ел Маестро иска Десподов да остане в "ЦСКА-София"

14.01.2019

152
Капитанът на националите отрече за "Лудогорец"

14.01.2019

158

Влез или се регистрирай за да коментираш