Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Лудогорец" е с най-добри показатели, но не е първи

След първия дял на редовния сезон шампионите превъзхождат по отделните игрови параметри, а в "Пирин" и "Етър" са най-зле

Лудогорец
Неделният мач от първия дял на първенството между "Лудогорец" и "Хебър" бе явен пример за превъзходството на шампионите, които отправиха 16 удара във вратата на гостите, макар накрая на спечелиха "само" с 3:1.

С изиграването на последния двубой от XV кръг в Първа лига "Лудогорец" - "Хебър" (3:1) на практика бе изчерпана програмата от първия дял на редовния сезон в първенството ни. Разбира се, остават да се изиграят още 5 отложени мача, но основните тенденции в статистическите данни вече са ясни. Те са приведени от базирания в Швейцария международен център за спортни изследвания (CIES), който в случая използва базата на Wyscout.

Събраната информация сочи, че "Лудогорец" води по почти всички показатели, въпреки че в момента не е на първо място в класирането, а чак на четвърто с 27 т. (б.ред. - трябва да се уточни, че разградчани са и с два мача по-малко от лидера "Черно море", който е с 32 т.).

Шампионът е категоричен водач по брой отправени удари във вратата - средно 7.9 на мач. Втори е "Левски" с доста по-скромните 5.6 удара средно. Трети е "ЦСКА-София" с 5.2 и т.н. Най-малко удари са отправили играчите на "Пирин" (2.9), а наблизо са "Ботев" (Вр) и "Етър" с по 2.9.

Друг показател, който сочи игрово предимство, са пасовете в противниковата третина. "Лудогорец" е начело с 53.1 подавания средно на мач, следван от "Левски" (45.9), пловдивския "Локомотив" (36.9), "ЦСКА-София" (36.0) и др. Най-малко подавания в съперниковата третина, т.е. най-малко опити за задържане на топката в атака, са осъществили в "Пирин" (18.9), "Етър" (24.3) и столичният "Локомотив 1929" (24.4).

В последната година, включително и на Мондиал 2022, се видя, че владеенето на топката не е задължителен аргумент за краен успех в мача. Но все пак този показател продължава да е много важен, като е единственият, в който "Лудогорец" отстъпва на някого. Пръв тук е "Левски" с 63.5% средно владеене на топката в мачовете си. Следва "Лудогорец" (59.7%), пловдивският "Локомотив" (58.4%), "ЦСКА 1948" (56%) и др. Най-нисък е този процент при "Етър" (40%) и "Пирин" (41.5%).

Разградчани не са доминанти и по процент точни пасове средно на мач, но просто не са еднолично начело. Тук те споделят първото място с "Левски", като и двата отбора имат 86.3% точност при подаванията. Следват "Локомотив" (Пд) с 84%, "Ботев" (Пд) с 83.3% и др. Най-неточно са подавали футболистите на "Етър" (75.8% точни) и "Пирин" (76.8%).

Добрата за българските стандарти работа на халфовата линия и защитата на "Лудогорец" дава отражение и за това тимът да има най-малко допуснати удари към своята врата - средно 2.2 на мач. Добре се справят и в "Арда" (средно 2.4), следват "Левски" с 2.8, "ЦСКА-София" и "ЦСКА 1948" с по 2.9 и др. Най-много шутове във вратата си допуска "Пирин" (6.4), пред "Локомотин 1929", "Ботев" (Пд) и "Ботев" (Вр) с по 5.4.

Логически свързан с активността на халфовете и бранителите е и последният показател - за най-малко пасове на съперниците, допуснати в собствената третина. "Лудогорец" и тук е най-добре - само 15.8 средно на мач, а добре се справят и в "Левски" (17.1). Най-много позволяват на противниковите отбори да разиграват топката в "Пирин" (49.6 чужди паса в собствената третина), както и в "Етър" (48.2), като това говори и за по-дефанзивна тактика на игра.

Ключови думи:

Лудогорец, Първа лига, CIES