Медия без
политическа реклама

Лекарите опитват да изведат от кома олимпийския шампион Костомаров

Все още шансовете на бившия фигурист да оцелее са малки

03 Март 2023
РИА Новости

Лекарите в болницата в московската болница "Комунарка" са започнали днес опит да изведат от медикаментозната кома олимпийския шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров, съобщават руските медии.

От интензивното отделение съобщават, че в състоянието на 46-годишния двукратен световен и трикратен европейски първенец има леко подобрение след процедурите по очистване на кръвта (плазмофереза) и това малко увеличава шансовете му да оживее. В следващите няколко дни лекарите ще наблюдават дали организмът на бившия спортист ще успее да поддържа стабилно състояние без медицинска апаратура.

Роман Костомаров бе приет спешно в реанимация на 10 януари с диагноза пневмония и бе включен към апарат за инвазивна вентилация. На следващия ден обаче състоянието му рязко се влоши и той бе преместен в "Комунарка", където бе подложен на процедура по изкуствено насищане на кръвта с кислород, което се налагаше за поддържане на жизнените му показатели. 

10 дни по-късно започна да се развива гангрена. Това наложи на Костомаров да бъдат ампутирани двата крака до глезените, а след няколко дни и няколко пръста на ръцете. В болницата той получи инсулт и бе поставен в изкуствена кома, а лекарите обявиха, че по неизвестни причини органите му започват да се разрушават и отказват да функционират. Костомаров получи и втори инсулт - на 21 февруари, и бе оставен в кома, като лекарите не дават голям шанс той да оживее.

Звездният миг на Роман Костомаров бе на зимните олимпийски игри през 2006 г., когато с партньорката си Татяна Навка спечели златния медал при танцовите двойки. В същото състезание българският дует Албена Денкова и Максим Стависки зае 5-о място в крайното класиране.

Навка и Костомаров са още двукратни световни (2004, 2005) и трикратни европейски шампиони (2004, 2005, 2006), както и трикратни победители във финала на сериите "Гран при" (2004, 2005, 2006).

Още по темата