Медия без
политическа реклама

IIHF въведе задължителен протектор за вратовете на хокеистите

Правилото е прието след смъртта на американеца Адам Джонсън, порязан фатално с кънка от противник

08 Дек. 2023
Макар протекторът за врата да не е задължителен в НХЛ, доста играчи вече го използват. На снимката: словенският централен нападател на "Лос Анджелис Кингс" Анже Копитар се появи за първи път с протектор още на 11 ноември и оттогава винаги е с него.
Туитър
Макар протекторът за врата да не е задължителен в НХЛ, доста играчи вече го използват. На снимката: словенският централен нападател на "Лос Анджелис Кингс" Анже Копитар се появи за първи път с протектор още на 11 ноември и оттогава винаги е с него.

Международната федерация по хокей на лед (IIHF) промени правилата и въведе задължителна защита на вратовете на хокеистите. Тя ще бъде наложена на турнирите на световни първенства и зимни олимпийски игри, които се администрират от IIHF.

На 28 октомври американската звезда на английския "Нотингам Пантърс" Адам Джонсън (29 г.), който има два сезона в НХЛ в тима на "Питсбърг Пенгуинс" (2018-2020 г.), почина от фатално нараняване на гърлото по време на мач. Той получи смъртоносен ритник с кънка от опонент от тима на "Шефилд Стийлърс" в мач за Купата на Елитната хокейна лига (EIHL). 

В момента инцидентът се разследва от британската полиция като непредумишлено убийство, като причинителят - канадският хокеист на "Шефилд" Мат Петгрейв (31 г.), е привлечен като обвиняем.

След трагичния инцидент IIHF реши да вземе мерки за безопасност на хокеистите. След изслушване на становището на Медицинската комисия на федерацията, Съветът на IIHF одобри новото правило.

"Съветът на IIHF реши да въведе използването на устойчив на разкъсване протектор за врата, специално предназначен за тази цел, на всички нива на турнирите под егидата на IIHF - се казва в прессъобщението. - Устойчивите на разкъсване протектори за врата вече са задължителни за мъжките отбори, в допълнение към категориите U20 и U18, за които устойчивите на разкъсвания протектори за врата вече бяха в сила, съгласно официалния правилник на IIHF."

Това правило ще важи за аматьорски състезания, олимпийски игри и световни първенства за мъже и жени. НХЛ и другите професионални лиги са освободени засега. За да го наложи НХЛ, например, която е независима от IIHF, ще е необходимо колективно споразумение между лигата и съюза на играчите. Въпреки това след трагедията през октомври много хокеисти в САЩ и Канада започнаха да използват доброволно протектори.

Мярката е обявена като задължителна от следващия сезон и засега все още не е 100% в сила. Няма посочена дата, тъй като няма достатъчно произведени протектори. IIHF заяви, че поддържа тесен контакт с производителите, за да гарантира, че те ще успеят да отговорят на настоящото голямо търсене.

"Докато правилото влезе официално в сила, IIHF настоятелно препоръчва на всички играчи, участващи в състезания на IIHF, да носят устойчиви на разкъсване протектори за врата", се казва още в прессъобщението

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хокей на лед

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?