Quantcast

Медия без
политическа реклама

И на параолимпийските игри пращаме рекордно малко спортисти

Делегацията ни за Токио 2020 е едва от четирима състезатели с увреждания

БГНЕС
През 2016 г. Ружди Ружди стана параолимпийски шампион и бе посрещнат като герой в родното село Глоджево. Сега надеждите за медал са отново съсредоточени към него.

България изпраща отбор от едва четирима спортисти на започващите на 24 август параолимпийски игри в Токио 2020. Това е най-малобройната наша делегация на най-големия форум за състезатели с увреждания, откакто страната ни дебютира в Сеул`88.

Можем само да се надяваме, че, по подобие на завършилата наскоро олимпиада, участието ѝ може да се окаже успешно. На завършилите на 8 август игри в Токио България бе представена от едва 42-ма спортисти - най-малко от Берлин 1936, но пък те спечелиха 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Досега най-малко български параолимпийци са се състезавали в Атланта`96 и Сидни 2000 - по 6, а най-многобройна беше групата в Атина`04. Но пък в гръцката столица нашите спортисти с увреждания не спечелиха нито един медал, докато в Сидни имахме шампион - Иванка Колева (тласкане на гюле), а в Атланта - сребърен (Полина Джурова в плуването) и бронзов (Георги Сакеларов - гюле) медали.

Статистиката сочи, че от Сеул`88, когато Георги Сакеларов печели две титли - на гюле и диск, а Донко Ангелов става втори на троен скок, България е спечелила общо 15 параолимпийски медала (5-7-3). От тях 14 са в леката атлетика и само един е в друг спорт - плуването.

За тези отличия с най-голям принос е именно Сакеларов с общо 3 титли, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Стела Енева при жените има три сребърни отличия, докато Иванка Колева - едно златно.

А петият ни параолимпийски шампион в историята е Ружди Ружди, който в Рио`16 спечели състезанието по тласкане на гюле за хора в инвалидни колички и подобри собствения си световен рекорд. Именно Ружди, който има също така три световни и пет европейски титли, е и най-голямата българска надежда за медал от Токио 2020. 30-годишният спортист от Глоджево е един от тримата ни представители в леката атлетика в японската столица. Неговото състезание по тласкане на гюле за хора в инвалидни колички е на 27 август.

Другите двама са Християн Стоянов и Фатме Исмаил, които ще излязат на олимпийския стдион на 28 август. 22-годишният Стоянов, който има увреждания на дясната ръка, ще бяга на 1500 м. В тази дисциплина той участва още като 17-годишен на игрите в Рио`16 и завърши на 7-о място. Стоянов има няколко титли от юношески и младежки европейски първенства за хора с увреждания, но също така се състезава на равна нога и с нормалните атлети в България, като е шампион на страната при юношите, а наскоро победи на 1500 м на турнира "Нови звезди".

Фатме Исмаил пък ще дебютира на параолимпийски игри, като ще се състезава в хвърлянето на копие. 23-годишната спортистка с нарушено зрение има спечелени над 80 медала от национални и международни първенства.

Четвъртият български участник в Токио 2020 ще бъде Милена Тодорова - в стрелбата с пушка. Добричлийката, която страда от мускулна атрофия и се придвижва в инвалидна количка, участва в Рио`16 и се класира 13-а и 22-ра в двете дисциплини на стрелбата с въздушна пушка от 10 метра. Това бе първо участие на български състезател по стрелба на параолимпийски игри. Състезанието на стрелкинята в японската столица ще е на 1 септември.

Българската делегация замина за Токио в понеделник, като в отбора са личните треньори на четиримата ни спортисти (плюс братът на Милена Тодорова, който е неин придружител и зарежда пушката ѝ по време на състезанията), а така също лекар и физиотерапевт.

 

БЪЛГАРСКИ УЧАСТНИЦИ И МЕДАЛИСТИ НА ПАРАОЛИМПИЙСКИ ИГРИ:

Сеул`88: 8 спортисти - 2 титли на Георги Сакеларов (гюле и диск), сребро на Донко Ангелов (троен скок);

Барселона`92: 7 спортисти - титла и сребро на Георги Сакеларов (гюле и диск), сребро на Донко Ангелов (троен скок);

Атланта`96: 6 спортисти - сребро на Полина Джурова (плуване), бронз на Георги Сакеларов (гюле);

Сидни 2000: 6 спортисти - титла на Иванка Колева (гюле);

Атина`04: 10 спортисти - без медал;

Пекин`08: 8 спортисти - сребро на Стела Енева (диск), бронз на Даниела Тодорова (копие);

Лондон`12: 8 спортисти - 2 сребърни медала на Стела Енева (диск и гюле), бронз на Радослав Златанов (скок на дължина);

Рио`16: 7 спортисти - титла на Ружди Ружди (гюле).

Още по темата