Медия без
политическа реклама

Биляна Дудова спечели квота за Париж 2024

Тя стана вторият представител на българската борба, който си осигури участие на олимпийските игри

06 Апр. 2024
Биляна Дудова (в син екип) по време на схватката си срещу представителката на Швеция Джоана Линдборг.
БФБорба
Биляна Дудова (в син екип) по време на схватката си срещу представителката на Швеция Джоана Линдборг.

Световната и 4-кратна европейска шампионка в борбата Биляна Дудова (кат. до 62 кг.) спечели квота за олимпийските игри в Париж по време на квалификационния турнир в Баку. В решителна 1/2-финална схватка тя победи с 3:0 французойката Амелин Дуар, която е европейска вицешампионка до 23 г. По време на турнира в Азербайджан не се играят финални двубои, тъй като победителите в 1/2-финалите печелят квоти и организаторите са решили, че след това няма смисъл от последна схватка.

Преди това Дудова разгроми с 11:0 над шведката Джоана Линдборг, пета от последните две издания на европейските първенства. Така тя успя единствена от шест български представителки да си осигури участие в Париж чрез турнира в Баку. По-рано днес Миглена Селишка (50 кг), Ирена Бинкова (53 кг), Евелина Николова (57 кг), Мими Христова (68 кг) и Ванеса Стоянова (76 кг) претърпяха загуби в опитите си да достигнат до 1/2-финалите.

Вчера не сполучиха и тримата ни представители в класическия стил - Абу-Муслим Амаев (67 кг), Стоян Кубатов (77 кг) и Георги Иванов (130 кг). Всъщност до момента квотите от борбата за олимпийските игри това лято са две, включително и тази на Дудова. Преди нея право на участие бе спечелил натурализираният украинец Семьон Новиков (87 кг.), който завоюва бронзов медал в класическия стил на световното първенство в Белград през септември м.г.

Утре в Баку петима борци в свободния стил също ще се пробват да спечелят квоти - Георги Вангелов (57 кг), Микяй Наим (65 кг), Мирослав Киров (74 кг), Магомед Рамазанов (86 кг) и Ален Хубулов (125 кг).

За всички, които не са успели и в Баку, ще има финален шанс - последната олимпийска квалификация, която ще е в Истанбул от 9 до 12 май. Тогава първите трима във всяка категория взимат квоти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата