Медия без
политическа реклама

БФС ще сключи нов договор с "Нова Броудкастинг груп"

Изпълкомът насрочи следващия конгрес за 11 декември

25 Юни 2020
СПОРТАЛ
Собственикът на "Лудогорец" и член на Изпълкома на БФС Кирил Домусчиев излиза от заседанието на базата на футболния съюз. Той отказа коментари, но явно бе доволен, тъй като притежаваната от него "Нова Броудкастинг груп" си осигури нов договор за излъчване на мачовете от българското първенство.

БФС ще сключи нов договор с "Нова Броудкастинг груп" за излъчване на двубоите от българското първенство и турнира за Купата на България. Това беше решено по време на днешното заседание на Изпълнителния комитет на БФС.

Новото споразумение ще е за срок от 5 години, а условията по него ще бъдат, както досегашното - по 6,5 млн. лв. (без ДДС) на сезон или общо 32,5 млн. (без ДДС) за целия срок. Вицепрезидентът на БФС в оставка Атанас Фурнаджиев обясни, че това е била и най-добрата оферта измежду подадените три. Останалите две са били на стойност съответно 200 000 лв. и 3 млн. лв. на сезон. Предстои Професионалната футболна лига да договори начина за разпределение на средствата от тв права. Има предложение за промяна на досегашната схема, според която 90% от сумата се получава от клубовете, а 10% - от БФС. Според идеята, съотношението ще стане 95% за отборите и 5% за футболния съюз.

Изпълкомът също така насрочи нова дата за конгреса на БФС - 11 декември. Нейното определяне е съобразено и с плейофите на националния отбор за класиране на европейско първенство. Кандидатури за президентския пост ще могат да се подават до две седмици преди форума. Фурнаджиев препотвърди, че не смята да се кандидатира, докато друг от вицепрезидентите в оставка - Емил Костадинов, заяви, че още не е взел решение.

Отхвърлено беше предложението, направено от 4 клуба (столичните "Царско село", "Септември" и "Локомотив", и пловдивският "Локомотив") за увеличаване състава на Ефбет лига от сезон 2021/22. Това евентуално може да бъде прието от сезон 2022/23, но първо ще бъде обсъдено внимателно. Форматът на елитното ни първенство леко ще бъде променен от сезон 2020/21. Последните два отбора в класирането директно ще изпаднат, а 12-ият ще играе бараж с третия от Втора лига. Също така втората фаза в шампионата ще бъде като тазгодишната - с по един мач между отборите в Първа шестица и групите от Втора осмица.

Втора лига ще остане с 18 клуба. След отказването на "Ботев" (Гълъбово) и "Черноморец" (Балчик) беше решено съставът на дивизията да бъде попълнен от "Септември" (Симитли) и "Спортист" (Своге). Кандидатствалият за професионалния футбол "Марица" не е бил одобрен, тъй като е отстъпвал във финансово и инфраструктурно отношение от "Спортист". На 30 юни Лицензионната комисия към БФС ще обяви всички клубове, които получават разрешение да участват в Ефбет и Втора лига, както и в евротурнирите за следващия сезон.

Отменено беше и скандалното решение от края на м.г., според което от сезон 2020/21 се въвежда забрана за картотекиране на вратари, които не са граждани на ЕС. Първоначално от футболния съюз отрекоха да са гласували подобно предложение, но сега се оказва, че такова рестриктивно правило всъщност е било прието.

За да не се утежнят допълнително клубовете в настоящата финансова криза бе решено също намалените съдийски такси за мачовете в професионалния футбол да останат в сила, докато има противоепидемични мерки и ограничение за достъп на публика по стадионите (т.е. по-малко приходи за клубовете от продажба на билети). Преди дни е преведен нов транш от помощта, отпусната от УЕФА за справяне с кризата. Клубовете от Ефбет лига са получили по 10 500 евро, а от Втора лига - около 5000 евро.

От БФС също така дадоха да се разбере, че не смятат да налагат санкции на клубовете, които не спазват предписаните мерки за безопасност на зрителите в условия на пандемия. "БФС не е органът, който може да осъществи контрол. Има достатъчно служители на РЗИ, които знам, че присъстват на почти всеки мач", обясни Емил Костадинов.

Атанас Фурнаджиев пък прогнозира спад на приходите в бюджета на БФС, подобно на всяка друга сфера в обществото в момента. Заради това проектът за въвеждането на системата за Видео асистент рефер (ВАР) временно е замразен. "Има неясноти по него - финансови и спортно-технически. А и няма гаранции, че няма да се повтори същата ситуация, както в изминалите три месеца", коментира Фурнаджиев.

Още по темата