Quantcast

Медия без
политическа реклама

Адвокатът на "ЦСКА-София": Обществото, 1 млн. души и цяла София искат нов стадион

Чуждите инвеститори са убедени, че ЦСКА е световен проект, обяви юристът по време на обсъждането на новия ПУП на Борисовата градина

28 Юни 2019
адв. Станислав Трендафилов

Твърда убеденост, че "ЦСКА-София" ще построи нов стадион в Борисовата градина, изрази адвокатът на клуба на Гриша Ганчев - Станислав Трендафилов. Юристът присъства на заключителното обществено обсъждане на проекта за нов подробен устройствен план (ПУП) на най-големия парк в столицата миналата вечер в сградата на УАСГ в София. В настоящия вариант на предложения ПУП всички спортни съоръжения на територията на парка, включително ст. "Българска армия", може да бъдат само козметично ремонтирани, но не и напълно реконструирани.

"Нашият проект остава назад, при положение че е една съществена част от парка, а и е значим обект не само за София, но и за България, защото това е марката "ЦСКА" - посочи Трендафилов. - Професионалните организации не казаха нищо за цялостната спортна инфраструктура. Не съм чул един сериозен аргумент, някой да каже защо пречи изграждането на един нов стадион или пълната реконструкция на стария - без излизане от чашата на сегашния. Такова нещо няма. Чуваме бегло преосмисляне на становището, че ще се разреши изграждане на козирки за част от трибуните. Преосмисля се за реконструкция на това съоръжение."

От думите му се разбра, че "ЦСКА-София" ще настоява за промяна в заключителните текстове на бъдещия ПУП, колкото и дълго време да отнеме това. Крайната цел е клубът да получи право да предприеме планираните мащабни строителни дейности, така че евентуалният нов стадион да отговаря на всички съвременни изисквания на ФИФА и УЕФА. Като основен препъникамък се очертава изграждането на задължителния паркинг с капацитет за автомобили поне 10% от броя на седящите места на самия стадион, за което проектантите предвиждат прокопаване на тунели под Борисовата градина. Планира се съоръжението да бъде с капацитет между 22 000 и 25 000 зрители.

"ЦСКА не е собственик на имота (б. р. - "Българска армия" и прилежащите терени са държавна собственост и се управляват от дружеството "Сердика спортни имоти", чийто принципал е Министерството на младежта и спорта, а "ЦСКА-София" е ползвател с 10-годишен договор за наем срещу 62 000 лв. на месец, без ДДС). Работим с държавата. Седим на една позиция с министър Кралев - обяви Трендафилов. - От наша страна и дружеството собственик на съоръжението е постъпило предложение за промяна на проекта за ПУП и считаме, че то трябва да бъде прието. Това може да се проточи с години. Виждаме този проблем. Едно евентуално преразглеждане на плана доста би забавило процеса на евентуалното изграждане на стадиона. Борим се с всички юридически средства. Обществото стои зад нас, над 1 млн. души седят зад този проект, цяла София... Всички седят зад този проект. Ще се борим. Стадион ще има. Искаме да направим стадион. Той е от значение не само за София и парк "Борисова градина", но и за цялата държава, защото този стадион би приел мачове и на други български отбори от календарите на УЕФА и ФИФА."

Все пак юристът на "ЦСКА-София" не изключи възможността клубът да потърси други локации за нов стадион, но подчерта, че основното желание на инвеститорите е той да бъде построен именно в Борисовата градина. Трендафилов не даде подробности за евентуалното финансиране, само съобщи, че става въпрос за интерес от чужбина.

"По принцип винаги седи вариантът да се помисли за друг стадион, но това е чисто инвестиционно решение - заяви адвокатът. - С оглед, че това е домът и храмът, за нас не стои на дневен ред този стадион да го няма там. Няма такъв вариант. Ще има стадион на мястото на сегашния стадион. Стадионът може да бъде построен не толкова късно, но с оглед на процедурата, която дали нарочно или ненарочно се развива по този начин, вероятно ще имаме затруднения. Но пак казвам - стадион ще има. Към този момент чуждите инвеститори са убедени, че ЦСКА е един световен проект. Те знаят марката "ЦСКА", която е позната и в Европа. Така че към момента имаме тяхното намерение и готовност да инвестират. Не мога да ви отговоря колко биха чакали. Дори този инвеститор да се отдръпне от нашия проект, пак казвам: Стадион ще има."

Още по темата