Медия без
политическа реклама

$1 млн. е залогът за Топ 8 в снукър дебюта на Саудитска Арабия

Домакините ще включат и двама свои играчи с "уайлд кард" в първото издание на "Световния Мастърс"

27 Февр. 2024
Зрителите на "Световния Мастърс" ще имат възможност евентуално да видят златиста топка на масата за първи път в историята на снукъра.
WORLD SNOOKER
Зрителите на "Световния Мастърс" ще имат възможност евентуално да видят златиста топка на масата за първи път в историята на снукъра.

По-малко от седмица преди дебюта на Саудитска Арабия в календара на професионалния снукър неизвестните около първото издание на "Световния Мастърс" в Рияд (4-6 март) започнаха да отпадат. Вече е ясен основният списък с участници в турнира, който ще събере играчите от Топ 8 на световната ранглиста към настоящия момент. Разкрит бе и общият размер на наградния фонд - $1 млн.

Има обаче и няколко въпросителни без отговор. Организаторите съобщиха, че ще включат двама свои състезатели с "уайлд кард", но засега без да разкриват техните имена. Трудно може и да се гадае кои ще бъдат те, тъй като в тура (WST) няма нито един саудитски играч с професионален статут.

Също така не е ясно какво ще бъде разпределението на наградния фонд. Предполага се, че шампионският дял ще бъде между $200 000 и $250 000.

Сигурно е вече по каква схема ще се проведе надпреварата извън ранкинг системата. Двамата представители на домакините ще бъдат пуснати в своеобразен предварителен кръг срещу най-ниско поставените участници - №7 Марк Уилямс и №8 Али Картър.

Победителите от тези двубои ще играят на 1/4-финалите съответно срещу №2 Рони О`Съливан и №1 Лука Бресел, който като световен шампион по право е водач на схемата, макар да е четвърти в ранглистата. Останалите звезди ще бъдат стандартно подредени след него според позициите си в класацията.

Все още обаче не е обявено в какъв формат ще се провеждат мачовете. Сигурно е само, че "уайлд кард" двубоите ще са в откриващата вечер в понеделник, четирите 1/4-финала ще са във вторник, а двата 1/2-финала и финалът ще са в сряда.

Ще се играе по класическите правила на снукъра, но още преди месец промоутърите анонсираха въвеждането на 23-та топка - със златист цвят. Тя ще бъде на стойност 20 т. и ще се слага на масата само ако играчът е в серия за максимален брейк, така че той да може да постигне резултат от 167 вместо традиционните 147.

Саудитска Арабия влиза и в календара на професионалния снукър. От световния тур (WST) съобщиха, че кралството от Близкия Изток ще бъде домакин на надпревара извън ранкинг системата. Тя ще се казва "Световен Мастърс" и дебютното ѝ издание ще се проведе от 4 до 6 март 2024 г.

 

"СВЕТОВЕН МАСТЪРС" 2024

1/4-финали

№1 Лука Бресел (Бел) - №8 Али Картър (Анг) / уайлд кард 1
№4 Марк Алън (СИрл) - №5 Марк Селби (Анг)

№3 Джъд Тръмп (Анг) - №6 Шон Мърфи (Анг)
№2 Рони О`Съливан (Анг) - №7 Марк Уилямс (Уелс) / уайлд кард 2

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

снукър, Световен Мастърс