Медия без
политическа реклама

Всяко облекчение е само капка в ада на ТЕЛК

И след последните промени в системата има много брънки, където човек може да заседне с месеци без пукнат лев

Системата на медицинската експертиза е в перманентна реформа от поне 5-6 години, но голяма част от проблемите си стоят нерешени.
БГНЕС
Системата на медицинската експертиза е в перманентна реформа от поне 5-6 години, но голяма част от проблемите си стоят нерешени.

Адът на медицинската експертиза има много кръгове. Да имаш ТЕЛК често значи да си се сблъскал челно с някое от следните безумия - да си чакал 5 години за нещо, което се променя всяка година, да си разнасял на хартия електронни документи, да имаш срочно решение за безсрочни проблеми като ампутирана ръка, въобще - както гласи един пост на препатил във "Фейсбук" - твоето заболяване да си няма лоби. В тази сложна система всяко облекчение е само капка в океан от издевателства, а за добронамерени, но некадърни промени има специално запазено място.

В последната година върху системата, която винаги е на ръба на хаоса, се струпаха куп промени, всичките за добро. За пръв път например бе предвидена защита на хората, които остават без помощи и инвалидни пенсии по чужда вина - техните права автоматично ще се удължават при над 3 месеца забавяне на ТЕЛК. Допълни се списъкът от заболявания, за които се полага пожизнен ТЕЛК. Отмениха се вредните промени от времето на ГЕРБ, когато се зачиташе само водещото заболяване. Всичко това създаде очакването, че в медицинската експертиза най-сетне ще настъпи ред. Всъщност бяха решени само няколко от много проблеми и, както често става, много хора се изгубиха в превода между басните на политиците и реалността.

 

Промените в закона

 

Според новите текстове, когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и от ТЕЛК не са установили вида и степента на увреждане/степента на трайно намалената работоспособност по заявлението, е налице забавяне в медицинската експертиза и се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново. За целта Регионалните здравни инспекции трябва да изпращат до 20-о число на месеца информация за забавените решения на НОИ, АСП и пр. и те служебно да възстановят плащанията.

В първоначалния вариант на промените текст за заварените случаи въобще липсваше, но ГЕРБ предложи допълнение преди второ четене. В крайна сметка бяха добавени две изключения от общото правило. Едното предвижда служебно да се възобновят правата и подкрепата на лицата с изтекъл срок на експертно решение, подали заявление-декларация за преосвидетелстване до влизането в сила на този закон, когато е налице забавяне по смисъла на допълнителните разпоредби на Закона за здравето (три месеца от подаване на заявлението). Срокът РЗИ да установят тези хора и да изпратят списъците на НОИ беше средата на февруари. Второто изключение е относно започналите, но неприключили процедури до влизането на закона в сила и до 4 месеца след това. Те ще се довършат по новия ред, независимо в какъв срок е подадено заявлението (може, уверяват от НОИ, да е подадено в деня преди изтичането на старото решение).

Регионалните здравни инспекции вече трябва да уведомяват хората в 4-месечен срок, че предстои изтичане на експертното решение и трябва да подадат заявление за преосвидетелстване.

 

А защо само 4000?

 

Очакването беше, че с тези разпоредби няма да останат ощетени хора със спрени плащания. Всъщност само 971 лица с увреждания получиха обратно пенсиите и/или добавките си при първото плащане през март, а по форумите хората се питаха някой виждал ли е на живо човек с възстановена пенсия. Към този момент са възобновени плащанията на около 4200 души, според данни на Агенцията за социално подпомагане. Защо разпоредбите звучаха идеално на хартия, а има толкова разочаровани? Най-общо казано - защото забавянето на ТЕЛК е само една от много брънки, в които може да заседне човек и месеци да остане без подкрепа.

През последните години върху системата се изсипаха куп промени в начина на оценяване на заболяванията. При ГЕРБ самата наредба за медицинската експертиза бе многократно редактирана в ущърб на хората. През 2021 г. служебният министър Стойчо Кацаров в голяма степен отговори на недоволството с полезни промени, които бяха довършени с нови редакции, влезли в сила в края на януари.

Към това се добавят и отсрочките от времето на пандемията. Експертните решения, чийто срок е изтекъл в периода от 13 март 2020 до 30 юни 2022 г., бяха удължени до 31 декември 2022 г., но ако лицето е подало заявление за преосвидетелстване до 15 юли 2022 г. Това поражда допълнителни въпроси какво е забавено решение, а и създаде още по-голям натиск върху ТЕЛК от хора, които е трябвало да се преосвидетелстват в последните три години.

Новите правила изискват взаимодействие на много институции, при това в много съкратени срокове. Форумите са пълни с оплаквания на хора, които са препращани от РЗИ в НОИ и обратно, без никой да може да им каже кога ще дойдат заветните "списъци", а с тях и яснотата ще се възстановят ли парите. Да се направи преглед на всички забавени случаи за 14 дни изглеждаше напълно невъзможно. МЗ твърди, че всички данни са подадени в срок, но очевидно това не е така.

Междувременно в последните дни се наслагва и още една вълна от хора - тези, чиито ТЕЛК-ове ще изтекат в следващите три месеца. Те вече получават обаждане, че трябва да се явят пред комисия за преосвидетелстване, и се застъпват със заварените производства, за които пък до 28 май не важат тримесечните срокове за подаване на заявление.

В тази ситуация има бели лястовици - някои служби, които работят отлично, без забавяне и с максимално улеснение за пациента.

 

Чакане, чакане, чакане

 

И без горните фактори, в тази система има много чакане. Чака се насрочване на дата - Пети състав на ТЕЛК в Пловдив например на повече от един пациент тези дни е отговорил: "Ние сме извън закона, ще чакате". Понякога дата се насрочва, но пациентът не узнава и никой не може да каже защо - писмото някъде се е изгубило. Чака се за епикризи, етапни епикризи, производствени характеристики и какво ли още не от същинската част на освидетелстването - медицинската. Чака се документите да стигнат от една служба до друга ("казаха да чакаме два месеца да пратят решението по пощата"). Чака се отпускането на нова пенсия, ако има прекъсване на старата (4 месеца). Чака се и за отпускане на пенсия след преосвидетелстване (също 4 месеца). Чака се при обжалване, защото то връща всичко това в началната точка. А обжалването е почти правило - обжалват и хората, защото вторият прочит често е в тяхна полза, обжалва и НОИ, защото не приема решенията на ТЕЛК.

Ето един класически пример за хода на нещата - старото решение изтича през декември и пенсията се спира, новото решение излиза на 18 януари, НОИ изпраща писмо, че ще го обжалва на 22 февруари. И след три изгубени месеца, човек застава отново на изходна позиция. И един съвсем пресен случай - изпратени документи в началото на март при експертно решение със срок до 1 май; насрочената дата за явяване пред ТЕЛК е... 13 септември.

 

Чиновническите грешки - на чужд гръб

 

ТЕЛК е прословуто тежка служба, която е в кадрова и всякаква друга криза. Документи се губят, налагат се допълнителни изследвания, често е спорно по чия вина има забавяне (при нужда от допълнителни изследвания например ТЕЛК са невинни, а това променя цялата игра). Поради това в медицинската експертиза често се случва и пациентите да са на дъното на отчаянието и търпението, и служителите. Стават грешки, и те щяха да са комични, ако не си играеха така лошо със съдбите на хората. Ето няколко примера, споделени само в последните няколко дни в една от групите за взаимопомощ във "Фейсбук":

- служител попълва в експертното решение година на инвалидизация 1099 г. Пациентът вижда на място грешката и моли годината да се поправи веднага. Не, оказва се, това е невъзможно - заради клетата сгрешена девятка цялата процедура започва отначало с явяване пред комисията;

- от НЗОК се обаждат на пациент, за да го поканят да си вземе медицинско изделие на определена цена. Човекът не подозира, че му е изписано такова изделие, защото за улеснение на пациента тези помощни средства вече се записват директно в експертното решение и пътуват по самостоятелен път до НЗОК за изписване. Човекът също така няма нужда от това изделие - уврежданията му са твърде напреднали, за да го ползва. Въпреки това трябва да обикаля службите, да пише жалби и обяснения, за да се откаже от него;

- след като 6 месеца не получава пенсия (това на много места минава за нещо в реда на нещата) и накрая получава ТЕЛК за 85%, жена от Хасково отива в НОИ да провери какво става. Казват й, че това лице е починало. Грешки стават, доказването им е също сложно, но вместо да получи извинение, вместо да се направи вътрешна проверка, вместо жената да се насочи поне към безплатна юридическа помощ, тя е отпратена да се бори сама с фалшивата си кончина и... й е насрочена нова дата за ТЕЛК, с което тя губи и пенсията за шестте месеца.

 

Пожизнен ТЕЛК или повече проценти?

 

Много се изписа за добавянето на над 29 състояния в списъка от заболявания, за които се полага пожизнен ТЕЛК. Това също бе направено в началото на годината, като целта беше да допълнят някои липси от последната промяна в наредбата за медицинската експертиза, която Стойчо Кацаров прокара като служебен министър. Ето обаче един истински казус от тази област: "Дясната ръка ми е ампутирана. Защо ТЕЛК ми издава срочно решение?".

Не, отговорът не е най-лесният - че авторите на правилата са идиоти. Ако имаш необратимо увреждане, то вероятно имаш и съпътстващи заболявания, които... са срочни. Затова трябва да решиш какъв компромис да направиш - улеснение или повече проценти. Изборът е между това да обявиш всичките си заболявания за повече проценти и да се явяваш периодично в ТЕЛК, или да останеш само с пожизненото си решение и каквото донесе то. Тази дилема също не е толкова проста. Има например водещи диагнози, които получават повече проценти именно заради придружаващите заболявания, и има опасност човек да изгуби по-високите проценти, ако се откаже от тях.

"Как разбираме,че трябва да се откажем от придружаващи заболявания? Питат ли ни, или ние им казваме?", питат събратя по неволя в една от групите за ТЕЛК във "Фейсбук". И ето този въпрос вече е с лесен отговор. Тук често нещата тръгват по два пътя - или не ти казват, че можеш да избираш, или те избират вместо теб и не ти казват.

 

Колко трябва да платиш, за да ти платят

 

Почти всеки документ за пред ТЕЛК струва пари. За едно медицинско направление, издадено от държавна болница в София, наскоро са поискали 140 лв. В един от онкологичните диспансери във Варна има такса 50 лв. за етапна епикриза. В една лекарска комисия поискали по 2,90 лв. за всеки член на комисията, за да издадат болничен. Освен това обаче, има и лични лекари. При някои документите за хора с над 71% инвалидност и някои заболявания са безплатни (както е по наредба), при други обаче се плаща, като пациенти споменават суми от 10 до 50 лв.

 

Развален телефон

 

Неяснотите в прилагането на новите правила, а вероятно и премълчаното изпускане на първоначалния срок да се подадат списъци на всички със закъснял ТЕЛК, предизвика различни тълкувания сред пациенти, политици и институции. Омбудсманът Диана Ковачева на няколко пъти се включва с критични писма, в които обвиняваше властите, че дописват закона, разиграват хората и не си вършат работата. Вносителят на промените, предложени от омбудсмана - депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, също написа, че институциите нарушават законодателството, чиято цел е било да се възстанови подпомагането на всички, чиито ТЕЛК-ови решения са изтекли и все още нямат издадени нови. "Народните представители направихме промените с цел никой да не остане ощетен. Вместо това по неясни причини сме в ситуация: „Царят дава, пъдарят – не“, възмути се Деница Сачева и призова служебния здравен министър Асен Меджидиев да осъществи контрол.

Проф. Ковачева смята, че РЗИ и НОИ неправомерно са въвели изискване за подаване на заявление за преосвидетелстване в тримесечен срок. От НОИ обаче увериха, че при заварените случаи основните критерии са лицата да са подали заявление-декларация за преосвидетелстване и да е налице забавяне в медицинската експертиза. За тях не се следи да са подадени в 3-месечния срок, приложим в общия случай на правилото, категорични са от осигурителния институт. "Сега" поиска разяснения по въпроса и от МЗ, но оттам така и не ни отговориха.

Разминаване при възстановяването на различните права обаче има. В последните седмици има немалко случаи на хора, които са с прекъсната пенсия, но са приятно изненадани от градския транспорт, в чиито списъци се оказват с действащ ТЕЛК. Има и хора, които са със спряна пенсия, но получават финансовата подкрепа от АСП. Разминаване има и в самите данни на двете институции - в АСП с възстановени права са около 3300 души, а в НОИ - 4200. Разминаване имаше и в първоначално обявената бройка хора с възобновени пенсии с окончателната, но НОИ ги обясни с несъответствия.

 

А сега накъде

 

До 20-о число на всеки следващ месец Министерството на здравеопазването ще изпраща в НОИ данни за лицата, които са подали заявление-декларация за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения, но в тримесечен срок от датата на заявлението ТЕЛК не се е произнесъл за вида и степента на увреждане/степента на трайно намалената работоспособност. На базата на тези списъци НОИ своевременно ще предприема действия по възстановяване на пенсионните права, т.е. поетапно ще се извършват извънредни плащания.

През следващите седмици предстои поредната реформа в ТЕЛК. Според здравния министър Асен Меджидиев има готовност от средата на май освидетелстването да става само електронно - по документи, и на случаен принцип, за да се пресече корупцията. С помощта на модулите на Националната здравна информационна система експертизата ще се съкрати на 7 до 10 дни. Звучи твърде хубаво, нали?

Още по темата