facebook
twitter

Наблюдател

Трите капана за властта щракнаха

ДАНС, МВР и прокуратурата се правят на ни чул, ни видял за охраната на Доган, парите на Божков и съдържанието на записите на Борисов, но отговори ще има
41 690
 БГНЕС архив
Ще дойде ден, в който Бойко Борисов, шефовете на ДАНС и на МВР ще трябва да обясняват защо е пазен Ахмед Доган всъщност.

Три изключително скандални истории извадиха на показ колко и самоуверена, и жалка, и слаба е всъщност властта в България. Става дума за казуси, които ясно доказаха, че може години наред да управляваш на базата на тайнствени договорки и законови безумия, но рано или късно нещата лъсват. И

 

в крайна сметка всеки пада в капана

 

Защото в цивилизования свят прокуратурата, специалните служби, МВР контролират политическата класа да не краде обществени средства, да не получава подкупи, да има отчетност пред цялото общество, а когато има извършени престъпления, да бъдат наказвани всички по веригата, без значение от ранг и позиция.

В България по всичко личи, че тази работа е обърната с главата надолу. Получаващите стотици милиони левове структури просто охраняват ключовите играчи. Пазят ги от хората, от закона, от справедливостта, от съда, от затвора, от всичко.

И се стига до извращения, включително и законови. Историята с държавната охрана на почетния преседател на ДПС Ахмед Доган и неговите зимни и летни сараи от Националната служба за охрана е един от върховете на законодателния, политическия и ведомствен цинизъм, познат в новата история на България. Случай, който се превърна в капан за сценаристите си, които ще трябва да дават отговори. 

По време на управлението на ГЕРБ през 2015 г. бе приет закон за Националната служба за охрана. Парламентарното мнозинство записа специален текст, който позволи с държавни пари да се пазят "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

 

И сега познайте колко души са охранявани по тази разпоредба за 5 години?

 

Един-единствен - Ахмед Доган. И до този момент никой не е обяснил с какво точно е свързан с националната сигурност, а ако му се случи нещо, това би създало затруднения за властта. Достатъчно е да се види използваният език, за да стане ясно, че това е изначално законодателно безумие. 

А решението кой да бъде пазен се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция "Национална сигурност“ (ДАНС) и главният секретар на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решението. НСО няма право да откаже, а само организира охраната. Преди половин година президентът Радев попита защо се пази Доган и каза, че му е отговорено, че има заплаха. И спря да пита. До преди няколко дни, когато се разви скандалната история в Росенец, след която той пак подхвана темата. Намеси се Борисов, който свали охраната, без да има формално право, но Доган го направи смешен, като се отказа от нея няколко часа по-рано. По информация на "Капитал" Доган вече е регистрирал охранителна фирма "Доган секюрити".

Но всички тези хора през всичките тези години - премиер, шефове на ДАНС, главни секретари на МВР, рано или късно ще трябва да отговарят за каква точно застрашеност и за каква национална сигурност е ставало дума, че са потрошени стотици хиляди и вероятно милиони левове.  И тогава номера от рода - има сигнал от чужди разузнавания, има "Калашников" край сарая в Бояна, просто няма как да минат. Припомнете си как  кметът Бойко Борисов беше пазен от НСО, защото имало сигнал от чужда служба, че има заплаха да го убиват като главен секретар на МВР. Няколко години по-късно Борисов като премиер набърка Доган като поръчител на убийството му  и твърдеше, че го пишело в официален документ.

Дори това е достатъчно човек да си направи изводите с какво точно се занимават специалните служби. Както и с какво не искат да се занимават. Като например

 

историята с парите на Васил Божков

 

Бизнесменът твърди, че е дал повече от 60 млн.лв. такса "спокойствие" на премиера Борисов и вече бившия финансов министър Владислав Горанов. Двамата категорично отрекоха. Но развитието на този сценарий предстои.

Божков, който се намира в Дубай и срещу когото прокуратурата е повдигнала 18 обвинения, показа разпечатки и извлечения от банковата си сметка в УниКредит Булбанк с десетки тегления на суми кеш за милиони левове. Което повдигна въпроса и за закона за прането на пари. Специализираната прокуратура обяви, че е възложила на ДАНС проверка, която е установила, че банката не е уведомила дирекция “Финансово разузнаване” за плащания над 30 хиляди лв., съгласно Закона за мерките срещу изпиране на пари. Но от банката заявиха, че са спазили закона, както правят винаги в подобни случаи. ДАНС пък твърдии, че продължава да проверява, и не е известно да е наложила каквито и да е санкции и глоби на кредитната институция.

И този капан е на път да щракне за властта. Защото трябва да се дадат ясни отговори на въпроса как така ДАНС и прокуратурата години наред - поне 6, на практика не са правили нищо. Какво е това финансово разузнаване, което сега разбира за тегленето на милиони кеш?  Ако ДАНС си беше свършила работата, можеше да види и къде отиват въпросните суми. Но очевидно си е затваряла очите години наред. 

Възниква и въпросът как така прокуратурата твърди, че ДАНС вече е установила нарушение, а ДАНС казва, че проверката й все още продължава. 

И докато тук все пак има някаква имитация на дейност, не точно така стоят нещата с третия капан, в който може да падне властта -


записите и снимките на Бойко Борисов

 

До днес се неглижираха от прокуратурата, от ДАНС, МВР. Днес след като Изпълнителната комисия на ГЕРБ внезапно се разтревожи кой подслушва премиера, а не какво говори самият той, и прокуратурата се пробуди. Ще разследва кой подслушва и записва Борисов. Само това. 

Записът излезе преди месец и половина. В него глас, наподобяващ премиерския, обижда председателката на парламента Цвета Караянчева,  казва, че е наредил на държавна комисия да удари частна фирма, говори как предварително знае, че на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев ще бъде повдигнато обвинение, говори обидно за европейски лидери, как ще "изгори" Елена Йончева и други подобни.

Дни по-късно се появиха и снимки от спалнята от вила "Секвоя" в Бояна, в която живее Борисов.  В чекмеджето на нощното шкафче се виждат пачки с 500 евро, кюлчета злато, а отгоре пистолет.

На практика премиерът призна, че и записът, и снимките са близо до истината, но опита да ги неглижира като нагласени. Само Цвета Караянчева получи целувка пред строя.  Но Борисов не поиска прокуратурата и ДАНС да установят кой е правил тези записи, снимки, кой ги е манипулирал. 

Евродепутатката  от БСП Елена Йончева обяви, позовавайки се на американска лаборатория, че аудиозаписът е автентичен. Изследването е направено по нейна поръчка. ГЕРБ в лицето на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев се засегна и обясни, че българските институции още не се са произнесли и затова не трябва да се шуми в чужбина. И подобно на записа "Ало, Ваньо" отново ще се разследва кой записва, но не и разговорът по същество. Но този път подобен фарс няма да помогне на Борисов. Само той и Гешев са слепи и глухи.

 

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Прокуратурата се похвали, че изземва още ритони на Васил Божков

16.09.2020

Обновена

3706 38
Прокуратурата обвини Гебрев, че крие още 4 покушения срещу себе си

15.09.2020

2868 21
Премиерът-заложник

13.09.2020

16268 58

Коментари

Хумангоид

специален текст, който позволи с държавни париот въпросната структура да се пазят "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

 

И сега познайте колко души са охранявани по тази разпоредба за 5 години?

 

Един-единствен - Ахмед Доган. 

А сега познайте с кой закон беше уредено плащането на десетките милиони за "студения резерв" на Догановата ТЕЦ? Със Закона за местното самоуправление и местната власт. Питате се какво общо имат? Нищо общо нямат. Тогава обаче на Доган му се дощяло. И, както обясниха патриотите, - еми този закон беше "отворен" в този момент...  

emo1971

Този дето е най-отпред на снимката, не се ли вижда същия напоследък на снимки и около ГешеФта?

риболовец 5

  Румен Овчаров получи условна присъда и начет за 16 милиона лева.

  Не упражнил контрол.

  Ха сега да видим, кой ще връща  изхарчените пари за незаконна охрана на Доган.

  И там за толкова години милионите хич не са малко.

nafta

Овчаров няма да върне и един лев. А след третата инстанция нищо чудно и да има да му се дава.

muncho1876

 Според мен снимките и записите са направени от някоя от "партньорските" служби за сигурност. За нашата кочина всичко се знае и едва ли някой има здрави ... гащи да сътвори това "пъклено дело". Така партнерите хвърлят "кърпата" и извеждат губещия от "ринга".

Testament
снимка на Testament

само цру може но снимките не са реални  пачките са "кукли" личи им а макетите на  злато са па от час по трудово  а и бутилка  баце ви НЕ ПИЕ ма нали трябва пиянство за "записите" там 8 пслоя напластяване

Wolf ACE

Да ве, Баце не пие вода от пералнята, пък телефона му бил Benefon Dragon, първа генерация от 2000 година, а също не е осъден лъжец в България и крадец, осъден в Чехия...

 

Гледам тука всички пият Боржоми в чаши за уиски - я, Баце също....

 

https://glasove.com/public/olmdsvhwew/upload/image/Nov2017/boko_sic.jpg

 

Илиан Мавров156...

Има едно момче Цанов се казва,та правило то опити със софтуер да нагласи приказки тъй както Баце"подсказа".Ама не се получило защото софтуера НЕ Е пригоден за неанглоезична реч.Та така за автентичността на записите.

dedo_gosho

Баце не пие, ама друг път! :):) Лично пред мен на един коктейл гаврътна 3 големи уискита, а и от други източници от сластта /питайте Томислав Дончев примерно :)/ знам, че почти всяка вечер си пийва, при това в немалки количества, но качествено уиски :)) И в "неформален" разговор псува и се държи дори по-просташки от записите. За тях съм абсолютно сигурен, че са истински /Дончев и братиньото Велчев също потвурдиха, че са имали подобни разговори с Барба Ганьос!/, а за снимките дали са истински не ме интересува. Този жалък, жалък министър-председател трябваше да си е подал оставката НЕЗАБАВНО след появата още на първия запис, в кпйто обижда председателката на Народното събрание, която в една парламентарна република стои по-високо от него в йерархията ...Но къде ти чест, достойнство и морал в тези хора ...:)

atlantis

 Дедо гошо👌👍

Testament
снимка на Testament

тъпо лъжеш

записа е фалшификат с проста програма се вижда че е наслагвано  а бацети си го виждал само на снимка и не пие /ма няма ти пиша що/

Under_My_Thumb

НСБОП харесва Вашата писаница.

dedo_gosho

Искаш ли датата на коктейла в НДК по случай европредседателството ни, на който бях и Баце гаврътна 3 големи СЛЕД официалната част за има-няма 30 минути? И се ухили като тупан и взе да ги реди точно като по записите :):):)

Допълнителен жокер - близка моя приятелка работи към Дирекция Протокол в МС и ми е казвала, че почти всеки ден си пийва и в офиса, само да няма камери наблизо .... :):):) Т.е. аз вярвам повече на очите си и на приятелката ми, отколкото на евентуални фалшиви медицински обяснения .. :):):) Но ти вероятно ще извадиш таен запис от кабинета на доктор Емилова, коато му казва да не пие алкохол, защото .....има проблеми ... И ще си прав,но проблеми здравословни Барба Ганьос няма, има интелектуални проблеми само ....:):):)

shipka3

......проблеми здравословни Барба Ганьос няма..... За какви проблеми говориш? Той е як като бик и почти толкова умен! Изкара на крак КОВИД 19 за има-няма два часа. Справка: Денят на вота.

Влез или се регистрирай за да коментираш