Медия без
политическа реклама

София не диша

Все по-очевидно е, че Столичната община няма никаква стратегия за борба с екокатастрофата

Илияна Кирилова
Столична община забеляза смога едва на третия ден

Ако в София още е имало хора, които са се съмнявали, че общинската администрация воглаве с кмета Йорданка Фандъкова и мнозинството на ГЕРБ в общинския съвет изпълняват задълженията си като бездушни чиновници, след събитията през последните дни лековерни столичани не би трябвало да са останали. В продължение на дни градът е затиснат от смог, а концентрацията на фини прахови частици е в особено опасни за здравето концентрации. Лекари за пореден път алармираха, че положението е критично и че от мръсния въздух най-застрашени са децата, възрастните и хронично болните. Гражданското сдружение airsofia.info, което измерва атмосферата със собствени станции, прогнозира задаващата се екокатастфора далеч преди пика й. То призова Фандъкова и зам.-кмета по екологията Йоана Христова да се появят лично пред медиите, да предупредят хората за опасността и този път да предприемат по-адекватни и своевременни мерки. „Няма време за губене. Общинският съвет, кметът, районните кметове имат местата си от вот, състоял се само преди няколко седмици. Няма никакво оправдание, време е за мерки“, още миналата неделя написа Airsofia.info във Фейсбук. Два дни по-късно то отново предупреди, че концентрацията на ФПЧ10 трайно и в пъти надвишава позволените 50 мкгр/см3 и че това са изключително вредни нива за здравето на хората.

Въпреки всички призиви Столичната община реагира обичайно –

по чиновнически и без никакъв знак, че е наясно с проблема и че е притеснена от него. През първите три дни от запрашаването Фандъкова и подчинените й изобщо не реагираха. Вместо да признаят за смога и да призоват гражданите да слязат от колите си и да използват градския транспорт, на страницата на кмета се публикуваха бодряшки съобщения как София била обявена за „неустоима дестинация за технологични инвестиции“. Общинската система за уж ранно предупреждение първоначално също проспа прииждащия смог и не направи прогноза за очакваните високи прахови нива. А когато най-после го стори, много удобно не предвиди 4-кратно превишение на ФПЧ10 на 24-часова база на поне две станции на Изпълнителната агенция по околната среда. Така уредите улесниха Фандъкова и подчинените й да не въведат зелен билет в пика на замърсяването с оправдание, че така СОС е определил реда за въвеждането на крайната мярка и че кметът бил длъжен да го спазва. Докато картата на София на алтернативната система за измерване светеше в лилаво заради огромните петна с 10-кратно превишение на позволените нива, сайтът на общината свенливо призоваваше столичани да изберат градския транспорт и да не се греят с дърва и въглища, ако имат такава възможност.

Самата Фандъкова забеляза мъглата над София едва на третия ден. Чак в неделя кметът взе отношение за пръв път по проблема и отправи възвание към столичани. В него тя повтори мантрата за огромния набор от екологични мерки, които община изпълнявала. Но не даде обяснение защо не е въвела зеления билет като сигнал, че ситуацията в столицата е сериозна. Фандъкова също призова хората да предпочетат обществения транспорт и да не се топлят с въглища и увери, че инспекторатът провеждал „извънредни проверки“ за нерегламентирано горене на отпадъци. След това пропагандната машина на ГЕРБ се задейства и в публичното пространство се появиха съобщения, че са глобени няколко автосервиза за нерегламентирано горене на гуми и че в бъдеще чрез камери ще се следи замърсяващи автомобили да не влизат в центъра. За пореден път бе казано и че общината ще изпълни мащабен проект за подмяната на кюмбета с по-екологични уреди. Все обещания в бъдеще време, сякаш Фандъкова не управлява от 10 г. и сякаш властите у нас вече не бяха осъдени от Съда на ЕС за бездействието си срещу мръсния въздух. Отново за светлото бъдеще бе отправено и уверението, че кметът лично ще настоява за промени в законите, с които горенето на дограми, дрехи и боклуци да се обяви за престъпление.

Обещанието, което софиянци вече са чували поне сто пъти

С повтарянето по гьобелсовски на мита за 100-те мерки за по-чист въздух Столичната община видимо се опитва да отложи момента, в който всички ще забележат, че царят е гол и че цялата стратегия на ГЕРБ за борба с епидемията съществува само на хартия. Мерките в нея са кухи и реално дори не се прилагат. Всичко това личи, когато отговорните фактори от управляващата партия в София бъдат извадени от комфортната им зона на заучените фрази и бъдат разходени по-подробно по материала. Въпреки че шефът на ресорната комисия в СОС Лорита Радева вчера също призна за екологичната катастрофа, от думите й стана ясно, че администрацията няма никакъв принос за решаването на проблема. С половин уста Радева потвърди, че инспекторите в София са безсилни да глобят тези, които горят гуми и отпадъци. Тя не можа да каже какви глоби са наложени през уикенда, въпреки че акуратно бе запомнила, че Столичният инспекторат е извършил 60 проверки. Бройка, която също изглежда смешна на фона на димящите в сиво и черно точки в столицата. 
Радева призна още, че правилата в доминирания от ГЕРБ общински съвет са такива, че дори в дните с огромно замърсяване не се позволява малкото съществуващи буферни паркинги в града да се ползват безплатно от шофьорите. „Така е според приетото решение от Столичния общински съвет“, кратко обобщи Радева по БНТ. Тя коментира, че през лятото напълно правилно СОС е променил правилото да не чакат два дни с лош въздух, за да се въведе зеленият билет, а мярката да влиза след първия. Но не взе отношение защо общината толкова се страхува да я приложи и защо досега София е въвеждала зелен билет само 2 пъти, при положение че организации и граждани многократно са алармирали за необходимостта от това.

С мръсния въздух кметът Фандъкова и  ГЕРБ имат проблем от такъв мащаб,

какъвто преди години Стефан Софиянски имаше с боклука. Но очевидно още не си дават сметка за това. По време на предизборната кампания Фандъкова обещаваше при всяко включване на телевизионна камера, че ще вземе спешни мерки за справянето с него и че те ще се почувстват скоро. Това обаче очевидно няма да се случи през тази година и през този отоплителен сезон. А вече не е сигурно дали избирателите ще чакат до догодина. Инициативният комитет на живеещите в жк „Красна поляна“, който е най-бедстващият район, вчера обяви, че след изборите е решил да даде 100 дни толеранс на общината и че първият им протест вече е насрочен за 28 януари догодина. 

Още по темата