facebook
twitter

Наблюдател

След Московски... и потоп

Раздаването на индулгенции на властта е цинизъм, с който никой не би трябвало да се примирява
20845
БГНЕС
За хората от управлението отдавна не важат правилата, задължителни за обикновените граждани.

Може да звучи невероятно, но прокуратурата успя да надмине себе си в сервилността към правителството на ГЕРБ. Дълбокият реверанс беше направен с оневиняването на бившия транспортен министър Ивайло Московски за това, че в нарушение на закона и на всички правила за безопасност качил на мощна едноместна моторна шейна невръстното си дете. Возил го без каска и извън предназначените за това пътища, в резултат на което невинният малчуган загина. 

Мотивите, с които се прекратява делото, са истинско жонглиране със закона и заобикаляне на изричните разпоредби на Наказателния кодекс и на основни принципи в правото. "Гимнастическото" упражнение е изключително вредно и опасно, защото всеки вече може да се позовава на прецедента "Московски" и да твърди, че

 

незнанието на правилата го оправдава

 

независимо от резултата от постъпките му. Според прокуратурата вакханалията с ATV-та, снегомобили, мотори и коли може спокойно да продължи. Ако стане произшествие, ще го пишем случаен инцидент. По тази абсурдна логика всеки може да пледира също, че няма нужда да му се прави изследване дали има алкохол в кръвта. Защото по делото, което прокуратурата търкаля почти година в търсене на мотиви Московски да бъде оневинен, няма данни той изобщо да е тестван.

Реално с прекратяването на делото прокуратурата изтри от Наказателния кодекс престъпленията по непредпазливост. Особено когато завършват със смърт. Няма нищо случайно в това да качиш 3-годишно дете в едноместен снегомобил и дори да не му сложиш каска. Тя, апропо, не би била спасение според експертизите, толкова силен е бил ударът. Голямото дете на министъра е било возено по същия безотговорен начин от собственика на шейните. Вместо и той да бъде подведен под отговорност за тази безотговорност, просто ще си върне трите мощни машини, които досега са държани като веществено доказателство, за да може да продължи да си ги ползва.

Всички сме наясно, че

 

изкривяването на правото до степен на непоносимост

 

е само защото обектът в случая е дългогодишен министър от ГЕРБ, един от най-верните партийни кадри, възнаграден с пост вицепрезидент на международна банка след фаталната катастрофа със снежния мотор. За хората от управлението отдавна не важат правилата, задължителни за обикновените граждани. Това го констатира още в началото на мандата си главният прокурор Сотир Цацаров. Мандатът му вече изтича, а нищо не се е променило, дори е по-зле. А уж се заричаше това да е основната му цел за промяна. 

Раздаването на индулгенции на представителите на властта е цинизъм и не е случайно, че обществото е убедено в тоталната липса на справедливост в България. Че има една прослойка, която се смята за богоизбрана и над всички закони. Която, каквото и да извърши, ще се измъкне ненаказана. 

Казусът "Московски" концентрира в себе си всички пороци на прокуратурата.

 

Показва ступора, в който обвинителите изпадат,

 

когато в някое разследване е намесен представител на управляващите. Ако в България имаше независими и смели прокурори, все някой от тях щеше да се опълчи на постановлението на градската прокуратура за оневиняването на бившия министър. Още повече че следователят по случая е бил на точно обратното мнение - да се повдигне обвинение. 

Очевидно е, че близо една година прокуратурата се чудеше как да замаже случая, разчиташе на късата памет на гражданите, надяваше се журналистите да спрат да питат.  В пълна тайна се държеше името на наблюдаващия прокурор. Не се знаеше кой е следователят. Дори и след прекратяването му на разследването от прокуратурата

 

продължаваха да заблуждават питащите репортери,

 

че няма какво да обявят.

За да е пълна картинката на отвратителните зависимости между властите, делото се оказа зачислено на командирован прокурор. Командировката е любим похват в системата за заобикалянето на конкурсите и начин за държане в подчинение на магистратите - или изпълняват поставени задачи, или се връщат на старите си места. Предстои да видим какво ще се случи с кариерата на прокурорката. За някои нейни колеги през годините прекратяването на правилните дела се оказа добър трамплин за издигане. За сметка на нераздадената справедливост.

Отчайващо е и какво развращаващо въздействие има случващото се върху останалите представители на съдебната власт - онези прокурори, следователи и съдии, които все още не са покварени от системата и поставят закона над всичко. Поуката, която им се внушава с този казус, е, че правото не е неотменимо - напротив, то може да се прилага според случая. И не всички са равни пред закона. Някои са над него. На 30-ата година от прехода такава философия е срамна. Тежко им на гражданите на една държава, ако се примиряват с нея!

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Украйна обеща на Русия политика на "моркова и тоягата"

23.05.2019

1334 9
Швеция ще съди Асандж за изнасилване

14.05.2019

235
"Дойче банк" предаде на прокурор документи за Тръмп

25.04.2019

1808 15

Коментари

генек

Смятате, че това е връх на сервилността? Ще ви докажат, че още могат...

👍

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

analfabet

Интересното ще е кога съдят Главния мафиот.

 

Шлифера

В тая ШАЙКА всичко е АЛО ВАНЬО......

Джиджи

Може да звучи невероятно, но прокуратурата успя да надмине себе си в сервилността към правителството на ГЕРБ.

Кога ше сменят Цацата ... пардон, кога точно му изтича мандатът?

Доц.Трътлев

Вероятно в края на годината. Лошото е, че  за негов заместник, четейки публикациите управляващите ни подготвят юридическия гений "спеца" Гешев. И още 7 години агония на правосъдната ни система, ако въобще може да се нарече такава. Промяна в Конституцията трябва, но засега - невъзможно.

Vincent Vega
снимка на Vincent Vega

Дописката е добра. Прокуратурата е смрад. Няма да се оправят нещата със смяна. Има нужда от по-силно лекарство.

Redneg

Хм, да ви кажа, според мен с Цацаров малко се поувлякоха, като дадоха власт в ръцете на един очилат комплексиран отмъстителен дебеланко, който майката им разката на моменти.

Можете да бъдете сигурни че повече такава грешка няма да направят ... Новият ще бъде някой извънредно тъп, сервилен и много силно управляем тулуп.

Evasion

Дани Ръбъл или Барни Кирилов?

Su38

Не може и да се очаква друго, след като обществото седи и си трае.

След като дневният ни ред се определя от манриковци, бат бойковци и вся остальная бахур смес, за която единственото удоволствие е да цвили от радост, когато се издевателства на право, съвест и морал, само защото тези, които са нарочили като враг, били натикани в ъгъла.

Само че издевателството е над самите тях. Когато мечката играе у комшията...

Angel Stoichev ...
снимка на Angel Stoichev Dimitrov

Предизборните изпълнения ли започват? Избирайте БСП, че да дойде хиперинфлацията и народа да си плати заемите евтино. 

https://iconomicabg.blogspot.com

ИлияНиколов

Туй не е по темата.

pi4ematerino 2

Без протести няма да стане нищо. боко или курнелия е все тая. народа пати тулупите дебелеят и налагат повсеместна тъпотия.

pasi

Подигравката с НК е факт- 1. Невзета проба за алкохол при смъртен случай; 2.Грубо на рушаване на правилата за моторните ЕДНОМЕСТНИ шейни- качено дете като втори пасажер и то отпред!!!;3.Грубо нарушаване на правилата за обезопасяване- каска за водача и детето. Колан?;4. Каране с несъобразена скорост по повърхности, които нито са път, нито писта- 50 км. в час е огромна скорост за този вид ППС особенно в тези условия!!!

Налице са всички параметри за повдигане на обвинение за причиняване на смърт. Тук вече е спорно дали е умишленно или не, т.е. по пиянско-хулигански подбуди!

Незнанието на Закона и правилата не оправдава никого! Длъжен е бил да ги научи, преди да се вози на ППС!

Замъгляването и увъртането по този случай е динена кора за правосъдието в България изобщо и засяга основополагащи принципи на "Сляпата Темида"!

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

а и в петъка  офциален работен ден   мамута е бил  изкръшкал...

 

 

вила

...

5,Безспорно Убийство на непълнолетен .После съдът да реши поради какви причини и подбуди е.Иама вариант да НЕ Е негово дете/то наскоро преди това да е научил това.Няма доказателства /експертиза/,че му е син/.

dral4i

   Случаят е показно как законите ги обърнаха на ластични гащи и ги дърпат и разтягат само и само да поберат нечий задник в тях. Положението e KLETA MAJKA BALGARIQ. 

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

за едни майка за други работна сила...на околоврЪсното👯

Evasion

За хората от управлението отдавна не важат правилата, задължителни за обикновените граждани.

Б. Б. на това му вика "износване"... 

Solace

Непознаването на законите не е отмяна на задълженията за спазването им. Основен постулат в правото, който се пристъпва.

От утре всеки нарушител ще декларира, че е неграмотен и не е чел законите - значи не трябва да ги спазва. Срам е това. Интересно дали Европата ще ни отдели специална глава по темата...

volog2

Има ли някакъв шанс този случай да попадне в Европейския съд за правата на човека?

ОБАЧЕ
снимка на ОБАЧЕ

смърт за снегомобила  !🚜

Koчо

Мъдро решение на прокурорката. Ако беше повдигнала обвинение, както си е по реда, щеше да крета в немилост.

Сега малко шум, малко скандали и ще се забрави.

Кариерата и е отворена оттук - нататък.

Проверен наш човек.

mi6osp.

Ако неумишленото убийство не се разглежда като нещастен случай, то ще е умишлено убийство./ из бъдещите речи на адвокатите/

 

HBK

Комплименти за г-жа Доротея Дачкова.

 

И така:

1. Прокуратурата е поръчкова

2. Главният прокурор е част (твърде съществена) от организираната мафия.

3. Болшинството прокурори са объркани, обезверени и склонни към проституиране.

 

Констатациите са не само ясни, но и вече досадно банални. Едва ли има себеуважаващ се форумец, който да ги оспори. Но най-досадното е, че едва ли има форумец, който да предложи адекватно лечение (решение).

 

P.S. Сигурен съм, че има много форумци, които са в състояние да предложат адекватни решения. Но не го правят. По същите причини, по които прокурорите ... са насилвани да ... проституират.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×