facebook
twitter

Наблюдател

Ще рискувате ли да дадете парите си на Фейсбук?

Желанието на социалната мрежа да навлезе на територията на биткойните би трябвало да събуди подозрения
983
 Pixabay
Фейсбук планира да пусне криптовалутата си либра догодина.

От години се знае, че някъде в недрата на Фейсбук усърдно се работи за създаването на криптовалута. Различни имена се разпространяваха, сред които GlobalCoin и Facebook Coin. Второто название дори накара някои хора да решат, че най-вероятно всичко е шега. Кой би доверил на Фейсбук парите си? Оказва се обаче, че слуховете са верни. Преди дни Фейсбук разкри своите планове в тази сфера в специално изявление. Криптовалутата е наречена либра и тя е „цифров актив, направен да работи като средство за обмен, използващо силна криптография за осигуряване на финансови трансакции, контрол при създаването на допълнителни единици и проверка на прехвърлянето на активи“.  

 

Нещо като биткойн? Не точно

 

Подобно на биткойна, либра използва блокчейн технологията, но след това двете валути се различават. Докато стойността на биткойн е колеблива както обещанията на британския евроскептик Борис Джонсън, то се предполага, че либра ще бъде валута с ниска променливост, което ще ни позволи на нас, потребителите, да купуваме стоки или да изпращаме пари на различни хора с много ниски такси. Тя ще бъде подкрепена от резерви, управлявани от неправителствена организация, наречена Libra Association, която дава на валутата стойност и контролира управлението на блокчейн технологията.

Тази организация е сформирана от членове, които плащат „входна такса“ от

 

поне 10 млн. долара, за да се присъединят

 

Това им дава правото на един глас в управителния съвет, както и дял (в зависимост от направената инвестиция) от дивидентите от лихви в резервите на либра, които потребителите плащат в традиционни валути, когато купуват криптовалутата на Фейсбук. Сред настоящите членове на асоциацията са обичайните заподозрени като Mastercard, PayPal и Visa, пет фирми за рискови капитали, Vodafone, странници като Uber и екипи, за които никога не сте чували, но вероятно могат да си платят „входната такса“. Асоциацията също така се договаря с бизнеси, които са готови да приемат либра като платежно средство.

Ето и как се очаква да работи. Даваш с усърден труд изработени британски лири, евро, долари и т.н. в резервите на либра, а след това се „изсича“ еквивалентът на твоята сума в либри (при доминиращия валутен курс). Ако решите да изтеглите парите си, като върнете либрите, те се „изгарят“ и получавате обратно техния еквивалент в лири, евро, долари, т.н. Така че всички налични либри във всеки един момент остават в обращение, подкрепени от резервите, съхранявания от асоциацията. Поне на теория винаги можете да си вземете реалните пари обратно при обменен курс, който отговаря приблизително на този в кошницата от валути, в които е резервът.

Доста е различно от биткойна. И въпреки че Фейсбук лансира идеята – поне на теория –

 

социалната мрежа не контролира либра

 

Фейсбук има само един глас в съвета на асоциацията. Това е хитро, тъй като никой със здрав разум не би се доверил на нещо, контролирано от империята на Марк Зукърбърг.

Основната идея на либра е удивително амбициозна. Да се използват мащабът и мрежовата мощ на Фейсбук (в момента има 2.2 милиарда потребители), за да се даде възможност на всеки по света да използва валута, която му позволява да купува стоки и да изпраща пари безпроблемно. Малко е като PayPal за всички, включително и за 1.7 милиарда души, които нямат надежда да се сдобият с банкова сметка. Идеята е да се създаде нова валута, която да има глобалния обхват на американския долар (който е единствената валута, със сигурност приемана в почти всички държави по света, независимо от това в каква разруха тънат или са корумпирани).

Както казах - удивително амбициозно. И затова правителствата и централните банки по света се притесниха, че има нещо нередно. Малко след като беше разпространено официалното съобщение на Фейсбук например, френският финансов министър Бруно льо Мер обяви, че

 

либра не трябва да се приема за заместител

 

на традиционните валути. „И дума не може да става, че либра ще е независима валута. Това не може и не трябва да се случва“, гневеше се той. И призова управителите на централните банки на страните от Г-7, които са смятани за пазители на глобалната парична система, да се подготвят с доклад за либра за срещата си през юли. Сред притесненията му са въпроси, свързани с опазването на личните данни, прането на пари и финансирането на тероризма. Точно навреме, на годишния симпозиум на Европейската централна банка, състоял се в Португалия, гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни обяви: „Всичко, което работи в този свят, незабавно ще стане системно и ще трябва да бъде обект на регулации от най-високо ниво“.

Точно така. В известна степен това изглежда като обичайна реакция на извоювали своето място сили към непослушен нарушител. Но преди да го отхвърлим като предсказуемо недоволство на утвърдилите се, си струва да си зададем два въпроса. Първо: удовлетворява ли ни идеята, че нова глобална валута е контролирана от консорциум, съставен от ръководители на корпорации? Преди всичко управителите на централните банки поне се назначават от демократични администрации. Никой обаче не е избирал Зукърбърг и компания. И второ, най-важният от всички въпроси: какво ще получи Фейсбук от това? Засега никой не знае. Продължавайте да следите: ще бъде интересно.

 

-КАРЕ 1-

ИМЕ

Името на криптовалутата либра е вдъхновено от римски мерни единици за тегло, астрологическия знак за справедливост и френската дума за свобода, обясни Дейвид Маркъс, който е ръководител на проекта. "Свобода, справедливост и пари е точно това, което се опитваме да правим тук", подчерта още той.

 

-КАРЕ 2-  

ПРИЗИВ

Председателят на Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Максин Уотърс призова Фейсбук да отложи пускането на криптовалутата си, планирано за 2020 г., докато законодателите и регулаторните органи не направят необходимите проверки. "Като вземем под внимание проблемното минало на компанията, моля Фейсбук да приеме мораториум върху каквито и да било стъпки по практическото разработване на криптовалутата, докато Конгресът и регулаторните органи проучат тези въпроси и вземат съответните мерки", се казва в разпространено от нея съобщение до медиите в САЩ. Според Уотърс шефовете на компанията трябва да бъдат изслушани в Конгреса заради либра. Тя припомни също, че Фейсбук "не веднъж е пренебрегвала защитата и целесъобразното използване на (личните) данни на потребителите“.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Джордж Сорос обяви война на "Фейсбук"

19.02.2020

1424 17
Илон Мъск: Изтрийте "Фейсбук"

12.02.2020

6296 24
Русия наложи глоби на "Фейсбук" и "Туитър"

31.01.2020

1105 5

Коментари

Mickele

На някой много му се иска да си направи втори Федерален резерв...  Надали!

Крипто валутите май ще имат съвсем друго предназначение, но явно всичко зависи все още от много неща.

Целта е блокчейнът, крипто валутите ще са само следствие от изграждането на тази система.

http://biacg.com/index.php/2017-05-23-12-23-39/ite...

Влез или се регистрирай за да коментираш