facebook
twitter

Наблюдател

Шоуто на Мая

Отлъчването на омбудсмана от клуба на служебния автопарк изглежда като любезна услуга и преливане на политически капитал
2235
БГНЕС
Акцията срещу Мая Манолова е толкова нескопосана, че прилича повече на ПР, отколкото на пестене на народна пара

Влак 2601, първи вагон, купе № 2, втора класа: добре дошли в хвърковатата приемна на Мая Манолова в експреса "Златни пясъци". В продължение на 7 часа и 33 минути - толкова трае "бързото" пътуване с БДЖ между София и Варна - Манолова ще приема лично жалбите на граждани срещу правителството, чиновниците, монополите, търговските вериги, работодателите, живота, вселената и всичко останало.

Това, което я качи на влака, се оказа необяснимият инат на финансовия министър Владислав Горанов. С проекта за Бюджет 2019 ще се направи промяна в Закона за НСО, която вади омбудсмана от списъка на лицата с право на специализиран транспорт от държавната охрана "в мирно време".

За справка:

 

шофьор и кола от НСО се полагат

 

и на всички членове на Министерския съвет (20 души, без да броим министър-председателя, който се охранява по специален ред), всички конституционни съдии (12 души), зам.-председателите на Народното събрание (трима след отстраняването на Валери Жаблянов), председателите на ВКС и ВАС и кмета на София. Същото се полага и на бившите председатели на Народното събрание и бившите премиери в продължение на 4 години след освобождаването им от длъжност. Димитър Главчев например има пълно право да се вози на луксозно такси до 2021 г. благодарение на факта, че оглавяваше парламента в продължение на 7 месеца без два дни. Разбира се, има право и да се откаже от услугите на НСО - като Лозан Панов след оня случай с разхлабените болтове на служебната S-класа.

Единствената фигура, която ще бъде лишена нарочно от вече съществуващата привилегия, е омбудсманът. Мотивът: Функциите на Мая Манолова като обществен защитник "не следва да предполагат използването на специализиран транспорт от НСО".

За да е ясно:

 

не става дума за пестене на "народната парА".

 

Разрешените разходи както на НСО, така и на омбудсмана не намаляват, а се увеличават през 2019 г. (заради ръста на минималната работна заплата).

Толкова ли е скъпа издръжката на канцеларията на Манолова? Зависи от гледната точка. Бюджетът й е с размера на държавната субсидия за училищата и пътното почистване в община от типа на Георги Дамяново, Монтанско. Но на фона на общото преразпределение служебният шофьор на омбудсмана е абсолютно пренебрежим, та чак дребнав разход. Особено на фона на охраната на "почетни председатели", "успели млади мъже", станали милионери на държавна служба, и други застрашени биологични видове.

Тогава защо изобщо промяната минава през Бюджет 2019? Някой би казал - наказателна акция заради активността на омбудсмана около протеста на майките. Нo недодяланият маниер

 

с вдигането на слаба топка за забивка от "противника"

 

говори за по-различен замисъл.

Отлъчването й от клуба на служебния автопарк е толкова елементарно за отиграване заяждане, че честно казано, започва да изглежда като любезна услуга, преливане на политически капитал и превръщането й във "великомъченица" на скъперниците от МФ.

Епизодът с пътуващото шоу на Мая Манолова се разиграва като по учебник за хитър PR (по щастлива случайност дори шофьорът на автобуса, с който пътувала до Стара Загора в понеделник, се оказа бивш кадър на НСО).

Това вероятно идва да компенсира сравнително безславните опити на самата Манолова да си върши работата в ограничените рамки на законовите правомощия на омбудсмана. От жалбите й пред Конституционния съд само една е приета за основателна: въвеждането на наказанието "отписване от избирателния списък" за хората, които не гласуват задължително. Останалите й протести - от високия данък за домашната ракия до искането й всеки гражданин да може да обжалва решенията на КЕВР -

 

не оправдават нито очакванията, нито шумните анонси

 

За сметка на това мнозинството в Народното събрание (най-често за да поправя собствените си недоразумения) активно я легитимира във функция, която не й се полага по конституция - на законотворец. От 3 години Манолова внася не просто идеи и бележки, а готови законопроекти за гласуване, къде по-качествени, къде не съвсем удачни (Огнян Герджиков я беше оприличил на "луд с картечница" заради една от инициативите й по Търговския закон). Поне не може да бъде обвинена в лентяйство и обезличаване на синекурния пост, който очевидно й е тесен.

Във всички случаи - кампаниите на омбудсмана са винаги обилно рекламирани, социално-прицелени и подкрепяни от разнообразен брой граждански организации. Ако се доверим на изследванията, рейтингът й доближава до този на президента Румен Радев, което я прави потенциален опасен противник и за десницата, и за левицата, и за популистката менажерия. Вече никой не си спомня участието й в скандала около костинбродската афера, нито миналото й на тъмночервено "острие" на БСП.

Сега всички чакат да разберат дали Мая Манолова

 

ще прекъсне 5-годишния си мандат,

 

за да играе за кмет на София, или ще пази сили, за да атакува президентството през 2021 г. През това време турнето й ще продължава с пълна пара (макар и повечето да отива в свирката). Вече е показала, че може да води хорото, а ако пропее, ще надмине Слави Трифонов по продадени места.

Цената на редовния билет София-Варна в едната посока: 24.10 лв. Цената за пенсионери и студенти - 12.30 лв. PR-ефектът в рубриката "И те са хора като нас": безценен.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Управляващите поставиха под заплаха нормалното провеждане на вота

18.02.2019

Людмил Илиев

417
Автобус и тролей се удариха на "Орлов мост"

17.02.2019

625 2
Автобус от градския транспорт в София се блъсна в стълб

16.02.2019

767 7

Коментари

генек

И накрая разбираш как високо е оценен форумът - почти всички наблюдения, коментари, бележки са използвани за уеб кафето...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Васик

Анормална държава - понеже всички в държавата са научени и дресирани в никакъв случай да не вършат това, което се очаква от длъжността им, на практика да не правят нищо, което се очаква от длъжността им, единственият, който решава да работи точно това, което се очаква от длъжността му в държавата, е обвинен от всички останали в държавата, че не работи, а си прави реклама, защото иска да работи нещо друго.

Sapienti_sat

Г-жа Костова, очевидно намира за излишна длъжността "омбудсман". Можеше да го каже и с по-малко думи. ?

inventus

Няма да е лошо примерът да бъде последван и от депутати и министри.Така ще имат възможност от близо да следят пулса на народа. На народа това едва ли ще помогне много щото той така или иначе вече е пътник но на тях да.Поне доколкото да си изяснят на кой свят живеят.

РимскотоVIIилиВиАйАй

Лицемерие и дебелоочие от шведския превод на “жената-обществен-защитник”, яростен защитник на Истанбулската конвенция

Пламен Пасков, Фейсбук

Не вярвам на образа с ореол и ангелски крилца на Маяма Нолова и съм силно резервиран за твърдението, че помага на хората. Не съм забравил нито кой е мъжът й, нито че се мъчеше да прокара Конвенцията и обвини 1/2 от българските мъже за насилници.
Обаче, тия дни алчният и безскрупулен сребролюбец Горанов й изписа веждите с един-единствен акт на непомерна гербава тъпотия.
Разбира се, гладният български народ не бива да плаче, че госпожа Манолова, която има месечен бюджет от 250 000 лева, месечна заплата от почти 10 000 лева и месечно дава само за фризьор сума равна на пенсиите на 3 села старци е останала без кола, все-пак нали учиндолският чалгаджия е осигурил и возило и шофьор.

Аман вече от тая презадоволена, несменяема амортизирана върхушка! Аман вече от цинизми на гърба на гладния народ!

Александър Ресиловски, Фейсбук


 

Mrx

Кандидатира ли се за кмет, няма значение от коя партия е, аз ще гласувам за нея. Най-вероятно Слави Трифонов да я предложи. Той и е предложил да и плаща кола. Инак статията намирисва на женска злоба. 

g_ringo

Инак статията намирисва на женска злоба. 

Хич даже, много си е добра статията. Омбудсуомънката наистина върши работа за пет пари, ама вдига шумотевица за пет иляди. А Слави все гледа да си намери ракета-носител за своя партия.

Памфуций
снимка на Памфуций

Статията е много точна и като че ли наистина е синтез на много от мненията в този форум, както е отбелязал генек.

Заиграчка
снимка на Заиграчка

За сметка на това мнозинството в Народното събрание (най-често за да поправя собствените си недоразумения) активно я легитимира във функция, която не й се полага по конституция - на законотворец. От 3 години Манолова внася не просто идеи и бележки, а готови законопроекти за гласуване, къде по-качествени, къде не съвсем удачни (Огнян Герджиков я беше оприличил на "луд с картечница" заради една от инициативите й по Търговския закон).

 

 

Абсолютно вярно - всички внесени от нея предложения за промени  донесоха само допълнителен хаос - не само в Търговския закон

Forza NATO

?

 

Мая и законодателните й инициативи - тайфуни на безхаберието с нежни имена.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

На фона на калпавото законодателство на сегашното НС, законопроектите на Манолова да беха кусура. 

Forza NATO

На фона на всичкото калпаво нещо в сегашното НС, нищо ли да не коментираме тогава ?

Влез или се регистрирай за да коментираш