Quantcast
Сезонът на нечистите коалиции наближава | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

Сезонът на нечистите коалиции наближава

Властта изисква политици, които публично се намразиха един друг, да се съберат под един коалиционен покрив
3 726
 Илияна Кирилова
Колкото и да се кълнат един друг сега, след изборите тези хора скоро ще говорят заедно за управлението на страната.

Има причини да съжаляваме, че идеологическата конфронтация между партиите остана в миналото. Тогава можеше да се тегли относително ясна граница между различните лагери – десният отива при десните, левият – при левите. Така опортюнистите, склонни да прелитат като прелетни птички между двете страни, поне бяха по-ясно забележими.

Сега идейните принципи потънаха в мъглата на политическата конюнктура. Все по-често чуваме да се говори: стига ляво, стига дясно, дайте заедно да спасим България. Хубаво звучи, но когато идеологическите различия изчезват или се отхвърлят, става лесно да се прескача границата, отвъд която всеки съюз става допустим, колкото и да изглежда неестествен и противен. А политиката се превръща в поредица от сделки, в които моментният интерес, а не убежденията, диктуват поведението на партиите.

Такава тенденция наблюдаваме от времето на тройната коалиция, която събра заедно в името на властта лявата БСП, либералното ДПС и политическия хамелеон НДСВ. После дойде “експертното” правителство на Пламен Орешарски, носено на рамене от социалистите и депесарите. Най-брутален беше съюзът, който удържаше кабинета „Борисов 2” – „народняшката десница” в лицето на ГЕРБ, „градската десница”, обединена в Реформаторския блок, бившите бесепари от АБВ, и всичко това гарнирано с парламентарната подкрепа на националистите от Патриотичния фронт.

 

Същинска „мешана скара”,

 

оставила доста горчив привкус у много избиратели, за което свидетелства пълният провал на раздробените реформатори и първановистите на вота през 2017 г.

С настоящия парламент получихме още от същото, когато ГЕРБ се събра с „Обединени патриоти” (наследникът на Патриотичния фронт). Обяснението на герберите за избора на партньори беше простичко: с кого другиго? Най-вероятно по същия начин ще се оправдават и бъдещите управляващи в следващото Народно събрание, когато ни тръснат поредния коалиционен Франкенщайн. В състоянието, в което са основните политически играчи в момента, трудно можем да очакваме нещо различно.

След протестите, които разбуниха духовете в страната, и здравната криза (разклонила се в икономическа и социална) е изключително трудно да се правят прогнози за съотношението на силите на политическата арена. В последно време социолозите отчитат изравняване на резултатите на ГЕРБ и БСП. Прогнозите са, че в следващия парламент могат да влязат още поне три формации – ДПС, „Има такъв народ” на Слави Трифонов и „Демократична България”. С шансове разполагат и групата политици и активисти около бившия омбудсман Мая Манолова, както и „Обединени патриоти”. Около една пета от избирателите не знаят дали ще гласуват, което още повече усложнява прогнозите. А в каква посока ще повлияе COVID кризата върху политическата ситуация – това не можем дори да предполагаме.

 

Пред ГЕРБ се очертават несигурни времена 

 

Имиджът на партията пострада много от лятото насам – както заради протестите и скандалите около записите и снимките на премиера, така и заради неособено умелото управление на кризата. От ключово значение за бъдещето на партията е ролята на Бойко Борисов. От дълго време той повтаря, че е готов да се оттегли от политиката, след като приключи мандатът му. Признаци, че е определил своя наследник на партийния трон обаче няма. И това се превръща в проблем.

Често чуваме – Борисов е лицето на партията, няма ГЕРБ без него. И така да е, свободно падащият му рейтинг показва, че повечето българи виждат в него лицето на кризата, а не на просперитета, както толкова години съпартийците му ни убеждават. Борисов изглежда несигурен, когато трябва да е стабилен, и се държи арогантно, когато трябва да бъде смирен. Създава впечатление на човек без ясна представа за действителността, още по-малко визия за бъдещето – дори на собствената си партия. Всичко това прави върха на герберската пирамида неустойчив, което неизбежно ще се предаде на по-долните нива. А те не са в най-добрата си форма, откакто бившият втори Цветан Цветанов започна да изсмуква силите на низовите партийни организации из страната.

Едно е сигурно – на ГЕРБ ще се наложи да направи място и на други партии в джипката,

 

със собствени сили няма да управлява 

 

Откъде обаче? Патриотите може и да изпаднат. С БСП не става след пуническите войни, които водят толкова години. Нито с ДПС и „Демократична България”, които Борисов обвини, че са направили конспирация срещу неговото правителство. И така – с кого?

Същият въпрос стои и пред БСП. Левицата действително отбелязва ръст на доверието, който обаче е твърде нисък, за да добие решително (или дори известно) предимство над ГЕРБ. Самата партия изглежда всичко друго, но не и мобилизирана и готова да управлява, както уверява соцлидерът Корнелия Нинова. От социалистите през октомври със скандал се отцепиха куп депутати, готови за собствен политически проект. Така оставиха впечатлението, че ще изиграят за БСП същата роля като Цветанов за ГЕРБ – ще късат каквото могат от партията майка, за да я омаломощят преди изборите. Неособено удачна излезе идеята на Нинова да направи „правителство в сянка” с висши партийци – изглежда сякаш отсега разпределя постовете в управлението. А за да го вземе при настоящия си електорален дял,

 

БСП се нуждае от съюзници, които засега няма 

 

ДПС – партията, с която червените са управлявали, е под възбрана за коалиция, наложена лично от Нинова. За ДПС предстоящите избори сами по себе си не са препятствие. Движението разполага с малко над 300 000 гласа, както показват последните два парламентарни вота, и може да разчита на сигурно присъствие в Народното събрание. Големият въпрос е – в каква роля? На балансьор, както преди? Ако в парламента влязат повече от 5 формации, тогава хората на Ахмед Доган просто ще се загубят в тълпата от стари/нови политици, които ще се натискат да бъдат балансьори, посредници, златни пръсти и пр. Тогава дори задкулисното влияние, с което разполага – благодарение на присъствието си в съдебната власт, бизнеса и медиите, може да се окаже недостатъчно за ДПС, за да си осигури съществена тежест в политическите решения и законодателния процес. Още повече, че имиджът на движението е толкова токсичен, че нито една друга политическа сила не би се доближила до него.

И тук стигаме до „Има такъв народ”, Мая Манолова и „Демократична България”, които ще определят физиономията на следващото правителство според това кого ще подкрепят за властта.

 

Трифонов е голямата неизвестна –

 

социолозите шашнаха всички, когато му дадоха трето място на изборите, при положение че партията му е напълно неразпознаваема – кого ще вкара в парламента, какви цели ще преследва, чии интереси ще защитава. Наскоро Трифонов гръмко обяви: “... искам най-безапелационно да кажа следното: Партия „Има такъв народ“ ще се яви сама на изборите.” А след изборите – с кого ще се хване за ръка? Какъвто и резултат да получи, няма да може да управлява сама. Досега хората на шоумена демонстрираха близост с Мая Манолова и Отровното трио – даже излязоха с идеята да изградят мрежа от наблюдатели срещу изборните нарушения. От политическа гледна точка обаче това 3 в 1 не е особено добра комбинация. Единственото, което ги обединява, е омразата към Борисов и липсата на ясна идеология. Това стига за хлабав и временен съюз, не и за стабилна и сериозна политическа сила, какво остава за управленска алтернатива.

Що се отнася до Мая Манолова, като бивш депутат от БСП, на пръв поглед, тя изглежда като естествен съюзник на соцпартията. Малко вероятно обаче изглежда две амбициозни и властни жени като нея и Нинова да преодолеят егото си и да си протегнат ръка. От друга страна, към Манолова се присламчиха няколко десни партии, които й дават възможност да хвърли мост към Трифонов, а и към „Демократична България”. Но не й да го прекоси – миналото й в БСП прави почти невероятно градската десница да я приеме. Така най-самотна и изолирана изглежда „Демократична България”. Към кого би могла да се обърне, след като се обяви за „смяна на модела”, към който причислява ГЕРБ, БСП и ДПС? Трифонов е единствената реална възможност. Но как биха погледнали на шоумена претенциозните избиратели на дясната коалиция?

Положението изглежда страшно объркано и е точно такова. За да се харесат на избирателите, политиците направиха всичко, което им беше по силите, за да се намразят един друг, и така сами си отрязаха пътя към бъдещи коалиции. Сега обаче ще им се наложи да обърнат играта. Защото е почти сигурно, че изборите няма да позволят еднопартийно управление. Затова хора, които довчера люто са се ненавиждали, ще трябва да се съберат под един коалиционен покрив. И така противните, неестествени съюзи, за които заговорихме в началото, ще продължат – още повече че няма реално идеологическо препятствие, което да ги възпре.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов поиска ясни срокове за разхлабване на мерките

26.01.2021

Обновена

694 6
ГЕРБ смята гражданите за късопаметни глупаци

26.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5240 10
Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3868 15

Коментари

Бронщайн
снимка на Бронщайн

БСП е извън сметките, сега си уреждат сметките."Градската десница" е имагинерна величина-ако оценим "електората" на 250 000 то мненията и програмите са 1 000 000.Остава единствената у нас организирана каста-администрацията.Това са почти милион с присъдружни на копаня за които всяка промяна е орел в небето, вместо врабче в ръката.

Няма ляво-дясно.Това е за класи.Плурализмът е за стратиТук вече имаме варни-касти.

Доц.Трътлев

 Единственото, което ги обединява, е омразата към Борисов и липсата на ясна идеология.

👍😃 

ПероВТ

Очевидно за колегата Илиев месеците протести и чувалите доказателства за крадливия, уродлив и избороманипулиращ характер на режима не са достатъчни, за да разбере, че у нас проблемът не е ляво-център-дясно, а Борисов+ортаците му и всички останали. Опозицията в Русия, Турция, Беларус и Унгария даде достатъчно ясен пример, че преди да има ляво-център-дясно трябва да се махнат авторитаризмът и криминалната държава. Решението е  на две стъпки - всички срещу Борисов и ГЕРБ, пък после - ляво-център-дясно. Да си мислим, че без Борисов ГЕРБ ще е подходящ партньор за управление е все едно да смятаме, че Томислав Дончев не е крадец (макар, че е набутан до шия в кражбите покрай санирането) и да приемем, че с дипломата си по философия и със стажа си на гимназиален учител по философия и директор на габровската радиоточка е супер-икономистът на държавата.

Epikur

  

   Струва ми се, че " ПероВТ " е написал основното, достатъчно ясно.

ПероВТ

Илиев ми е колега от "Сега", както на теб са ти колеги пишещите по стените на селсските клозети.

Федя

Така най-самотна и изолирана изглежда „Демократична България”. Към кого би могла да се обърне,

 

Хайде сега. Самотна - може би. Но още на местните избори са гушна открито с МаяМа и не толкова открито с БСП. Ат.Атанасов открито заяви по тАлАвизора, че Мая Манолова се е отърсила от БСПарското си минало и няма проблем за коалиция. Само че само с нея няма как да съберат мнозинство. Ще трябва и БСП.😁

fractal
снимка на fractal

Бюлетини със снимки и на изборите ще се види кои мутри ще са вън

Guro Gurov

И преди време писах и сега пак - има две възможни коалиции за след изборите - антигерб и "само да не дойдат комунистите на власт".

Други няма!

Кой към коя ще се присламчи или прежали - вие си мислете.

Има и още една възможна, която да даде яснота и начин за съставяне на  по принципни коалиции - участие в гласуването над 70%, но това да вярва човек на гъбари, че ще им дойде дотогава акъла - от умрял писмо. 

Magi

Какви комунисти ви се въртят в главата , че то комунистите отдавна умряха. Не бъркайте псевдо социалистите с комунистите. Комунизмът е идеология и то не лоша, мисля че хората отново ще се върнат към нея. Човек трябва да вярва , че има и по справедлив живот от този в който жевеем в момента , което си е див капитализъм.

Forza NATO

Няма алтернатива, оммм, ням-м-мааа... Дори и да има, ще е нечиста, оммм...

 

По-добре чисти далавери, нежели нечисти коалиции, оммм...

Сгугню
снимка на Сгугню

Възможната коалиция ще се формира след, а не преди изборите.

Защото определящо ще е по колко депутата ще вкара всяка партия.

Единствено на тази база ще може да се преценява как да се сформира правителство.

За момента вероятно влизащи в парламента са ГЕРБ, БСП, ДПС, ДБ, Трифонов и Манолова.

Не очаквам ОП да влязат.

ДПС ще вземат 25 места, Манолова - 15.

За ДБ за момента прогнозите са за ок. 30 места.

Останалите 170 места ще си поделят ГЕРБ, БСП и Трифонов. От тяхното разпределение ще зависи и бъдещото управление.

ГЕРБ може да вземат най-много 65, при което БСП ще вземат 60, а Трифонов 45.

Друг вариант е ГЕРБ и БСП да вземат по 60, а Трифонов - 50.

Трифонов има потенциал дори и да е първа сила, ако си проведе както трябва кампанията и да вземе ок. 70 места, при което за ГЕРБ и БСП ще останат по 50.

И при трите варианта обаче на Трифонов, Манолова и ДБ, които са най-често спрягани като парламентарна коалиция, не им стигат места да управляват сами. Впрочем, при третия вариант могат да сформират правителство на малцинството с ок. 115 депутата.

 

 

Сгугню
снимка на Сгугню

шегувате ли се, колега?

бойкикю повече от турците?

маяма галева костинбродската кажи-речи колко турците?

кога им порасна толко много работата?

и тук мирише на делириум тременс

Нещо не разбирам що турците трябва да са жалона, колега, но да питам - а Вашите прогнози какви са?

Сгугню
снимка на Сгугню

А Манолова не е за подценяване - всички в БСП, дето не траят Нинова + всички разочаровани от АБВ + хората на Дончева, с чиято партия, както разбрах, Манолова ще се яви на изборите + разни нейни фенове от омбудсманския й период - кат нищо събира гласове за 15 места.

При 3 200 000 потенциални гласоподаватели и като махнем едни 250 000 дето ще гласуват за партии, дето няма да стигнат 4%, то едно място е 12.3 хил. гласа, а 15 места - 185 хил. гласа.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Борисов и ГЕРБ са аут на изборите. Колкото и машинации да направят. И ГЕРБ не управляват умело кризата - те СА кризата. Махането им е шанс да започне процес на нормализация на работата на държавата.
Така че да - всички са срещу ГЕРБ и това, което олицетворяват. Борисов е за психиатрията - тотално е изперкал последните дни. Това не е премиер, а посмешище - жалък провален политик с мания за величие и патологичен и доказан в съда лъжец. Срамно е такъв човек да ни е премиер. Не биха го наели дори за нощен пазач, ако трябва да си търси работа.

Forza NATO

Мдам, надеждата враг е страшен.

 

Чакай само да видиш колко хора пак, за пореден път, отново ще изберат ГРЕБ като последния спасителен редут срещу куманезите и рушняците, които вече квасят миризливите си сапоги на Дунава и в Поморийското озеро.

 

Без да броим хранените хора и хората, хранени от хранените хора.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

На никой за нищо не чакам. За ГЕРБ не съм и няма да гласувам. Има достатъчно партии. Да си гласуват за ГЕРБ, някои ще пристанат на Цвинокио, други на Учиндолския, няма да им се получи обичайната изборна шашмалогия. Бита карта са. Хеле пък самотният жипкаджия...

cartman

Демократична България каквито и циркове още да направи, няма да влезне в парламента! Достатъчно им слушахме и слушаме цирковете и пародиите вече! Досадни стават.

gggeorgy

Не знам ама дясното е мазаляк тотален! ДБ много се излагат нещо напоследък, що така?

nebenebe

Какви леви, десни, бе другари? Кой каквато табела грабна в суматохата, такъв е. Раята пасе и наляво, и надясно, и направо (центристи, демек най-умни, ама същите риби кат' другите) и леко вляво, и леко вдясно.

Мариана Кълвачева

Рибата в морето, те дискусия за вида на шарлана водят.

Влез или се регистрирай за да коментираш